Fico befejezte a politikai korrektség korszakát

Infostart
2017. december 11. 08:03
Szlovákia modernkori történelme legsikeresebb politikai projektjének nevezte a legnagyobb kormánypártot, a Smert Robert Fico pártelnök. Szlovákia miniszterelnöke a párt hétvégi kongresszusán azt is kijelentette, ötödször is meg akarja nyerni a parlamenti választásokat. A párt alelnöki székéből felálló kulturális miniszter szerint ehhez változásokra van szükség a pártvezetésben.

Turócszentmártonban tartotta a hétvégén országos kongresszusát a legnagyobb szlovákiai kormánypárt, a Smer. A közgyűlésen Robert Fico pártelnök bejelentette, a Smer ezentúl nem tartja magát az ismert bibliai mondáshoz.

„Ha valaki megtámad minket, visszavágunk. Ha megdobnak kővel, dobd vissza kettővel!”

– jelölte ki a jövőt a tagság számára a pártelnök-kormányfő. Hozzátette, a Smer nem tűri el tovább a hazugságokat, a csalást és a hamisságokat az ellenzék és a média részéről. „Részünkről véget ért a politikai korrektség korszaka, meg kell védenünk magunkat” – hangsúlyozta Fico.

Világos célkitűzésként megfogalmazta, hogy sorrendben ötödször is meg akarja nyerni a parlamenti választásokat. Megemlítette ugyanakkor, hogy ez egyáltalán nem lesz könnyű feladat, mert az ország polgárai jelenleg a destruktív populizmus és egy új politikai stílus, a menedzserizmus tanúi lehetnek. „Sokan úgy gondolják, hogy egy országot úgy kell irányítani, mint egy céget. Nagyot tévednek” – jegyezte meg a kormányfő.

Azt is elárulta, hogy változásokat hajt végre a párt járási és megyei szinten, vezetőcserék várhatók. A hétvégi kongresszuson a múlt héten leköszönő alelnök, Marek Maďarič kulturális miniszter helyére Richard Rašit, Kassa főpolgármesterét választották. Maďarič önként mondott le alelnöki funkciójáról, a közgyűlésen pedig erős bírálatot fogalmazott meg pártjával szemben. Úgy látja, a Smer választókat és pozíciókat veszít, emellett gyengül, melyet több egymást követő választás is igazolt. Maďarič szerint, ha egy párt meg akar maradni a politika színpadán, akkor le kell lecserélnie azokat a vezető politikusait, akik elfáradtak, vagy csökkentik a párt hitelét.

Robert Fico elfogadta alelnöke lemondását, a küldötteket pedig arra figyelmeztette, hogy a pártnak a szlovákiai politikai környezetben készen kell állnia a széles koalíciókra és szótárában szerepelnie kell a kompromisszum szónak. Fico a Smer NATO-hoz és Európai Unióhoz fűződő viszonyáról azt mondta, más pártokkal az együttműködés csak akkor lesz tehetséges, ha európai elveket fognak vallani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fico befejezte a politikai korrektség korszakát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást