Folytatódik a szócsata Trump és London között

Infostart
2017. december 1. 15:27
Egy brit szélsőjobboldali szervezet három iszlámellenes videója jelent meg Donald Trump elnök Twitter-oldalán, amelynek 43 millió követője van. Theresa May szóvivője rosszallását fejezte ki emiatt, ellenezve a gyűlölködés szítását. Donald Trump erre azt üzente a brit kormányfőnek, hogy törődjön a saját dolgával és a nagy-britanniai muszlim atrocitásokkal. “Mi jól vagyunk” – tette hozzá. Válasza nem mindenkinek tetszett: a londoni főpolgármester javasolta, hogy vonják vissza Donald Trump meghívását a nagy-britanniai állami látogatásra.

A Britain First nevű szélsőjobboldali szervezet iszlámellenes videóinak fehér házbeli Twitter-ismétlése miatt fellángolt Donald Trump-Theresa May szóváltás jelentőségét nem kell eltúlozni.

Három videó járta be a világot. Az elsőn egy Mária-szobor összezúzása látható, a másodikon egy fiatal fiút löknek le a háztetőről, a harmadikon egy hollandiai rokkantat támadnak meg. Holland illetékesek már közölték, hogy a rokkant támadója nem volt muszlim.

Theresa May rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a képek felkerülhettek az elnöki Twitter-oldalra, s erre Donald Trump kurtán-furcsán reagált, mintegy azt üzenve a kormányfőnek, hogy törődjön a maga dolgával, fókuszáljon a nagy-britanniai muszlim terrorcselekmények megelőzésére. A brit Miniszterelnökség biztosította az amerikai elnököt, hogy e téren mindent megtesz. Egyben azt üzente, hogy a jó brit-amerikai viszony fenntartását változatlanul fontosnak tartja.

London főpolgármestere, Sadiq Khan azonban a történtek miatt Trump elnököt nem tartja méltónak arra, hogy 2018-ban állami látogatást tegyen Londonban, mint II. Erzsébet királynő meghívottja. Ilyen jellegű látogatásra évente csak két államférfit hívnak meg, és általában a Buckingham Palotában vagy a windsori királyi kastélyban szállásolják el. A főpolgármester javasolta, hogy Donald Trump meghívását vonják vissza. A csütörtök este szaúd-arábiai látogatása után Jordániába utazott Theresa May miniszterelnök közölte, hogy

nem mondják le a Trump-vizitet.

Donald Trump rövid válaszát London rosszallására munkatársai véletlenül egy Theresa-May keresztnevű brit twitterező címére küldték a Downing Street helyett. Nyilván nem Donald Trump híve az az amerikai, aki a világhálón megjegyezte, hogy ha két cím között sem tudnak különbséget tenni, figyeljenek jól oda, súlyos provokáció esetén melyik Koreát bombázná az amerikai légierő.