Fojtogatja a Brexit a brit gazdaságot

Infostart
2017. augusztus 17. 15:42
A londoni City elemzőinek legfrissebb jelentése szerint a Brexit, az Európai Unió elhagyásának előkészítése, rendkívül kedvezőtlen gazdasági állapotokat idéz elő Nagy-Britanniában. Az életszínvonal-csökkenés és az áremelkedési tendencia az év végéig mindenképp folytatódni fog.

Ezúttal főként olyan brit gazdasági szakértők szólaltak meg, akik ellenzik Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. De az adatok magukért beszélnek:

a bérek immár öt hónapja lassabban növekednek, mint az infláció,

és az év végéig nem várható változás ezen a téren. A bércsökkenés aránya nem katasztrofális, mindössze fél százalék, de ugyanakkor a fontsterling értékvesztése miatt drágulnak a külföldről Nagy-Britanniába behozott árucikkek. Nehezebb a megélhetés.

Hogy a bor drágább, hiszen importcikk, a szőlő nem nagyon terem meg Angliában, megint csak mérsékelten rossz hír, hiszen olyan bor-túltermelés van Európában, hogy az angol boltokban bőven találni iható és megfizethető borokat, viszont immár a ruházati cikkek is importként kerülnek a szigetországba, és ezeknek az áremelkedése érzékenyen érinti a családokat. A vonatjegyek árát Angliában az infláció mértékéhez igazítják, és mivel ez növekedik, várható, hogy jövőre a vasúti bérletek ára 3.6 százalékkal felmegy, ami nagy érvágás az elővárosokból ipari nagyvárosokba bejáró dolgozók számára, hiszen a vonatjegy amúgy is drága Angliában.

Jó hír csak a munkaerő piacról érkezett ezen a héten:

negyvenkét éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

Ez persze nem jelent általános béremelkedést, az infláció pedig közel három százalékos, tehát a keresők növekvő száma nem jelenik meg általános gazdasági felhajtó erőként. A kormány a kedvezőtlen gazdasági adatok és tendenciák láttán átmeneti állapotokról nyilatkozik és türelemre int. A tárgyalások folynak, a részletek fokozatosan tisztázódnak. A kabinet immár egységesen áll az elhatározás mögött, hogy Nagy-Britannia 2019 március végéig elhagyja az Európai Unió intézményeit, és ez után következzék átmeneti időszak.

Szakértők szerint akármiféle alkotmányosan meghatározott kölcsönös megállapodások jönnek létre, az uniós szabadpiacnak Nagy-Britannia nem lehet szereplője. Ennek ellenére, új alapokon beindítva a dolgot, el kell érni, hogy a brit üzleti világ szabadon kereskedjen eddigi európai partnereivel is, fennmaradjon a munkaerő-beáramlás lehetősége, és a szigetország megtartsa a pán-európai együttműködés előnyeit, például a terrorelhárítás és a felderítési adatok megosztása terén.

Nem várható egyik napról a másikra megoldás, annál inkább megoldandó technikai feladatok dzsungele, amelyen a bit kormány csak határozott politikával lesz képes átvágni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fojtogatja a Brexit a brit gazdaságot
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást