Jean-Claude Juncker: Elfogadhatatlan, a kettős élelmiszerminőség

Infostart
2017. július 28. 20:52
Megértést talált, megoldást egyelőre nem Robert Fico szlovák miniszterelnök Jean-Claud Junckernél az Európai Bizottság elnökénél, akivel Brüsszelben tárgyalt az élelmiszerek kettős minőségének problémájáról. Fico, aki a probléma miatt néhány napja tétlenséggel vádolta meg a bizottságot, mégis elégedett volt a tárgyalással. Junckerrel megegyezett, átnézik az érvényes fogyasztóvédelmi, élelmiszeripari előírásokat, és kiadnak egy irányelvet.

Az Európai Bizottság elismerte,

elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban rosszabb minőségben árulják ugyanazt a terméket.

Robert Fico szlovák miniszterelnök arra hívta fel a bizottság elnökének figyelmét, hogy az élelmiszerek és egyéb termékek közti minőségkülönbség árt Európának. „Az Európai Bizottság és a bizottság elnöke is elismeri, hogy ez a probléma létezik. Lehet, hogy valaki számára ez nevetséges, de azon országok számára, akiktől felhatalmazást kaptam a tárgyalásra, komoly politikai téma” – fogalmazott a szlovák kormányfő.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök mindent elkövet annak érdekében, hogy mielőbb megoldást találjanak erre a problémára, új, uniós érvényű törvényt viszont emiatt nem fognak létrehozni.

Az Európai Bizottság a jelenleg hatályos szabályokkal, s nem új törvénnyel akar harcolni az ellen, hogy a gyártók különböző minőségben forgalmazzák ugyanazon termékeiket az Európai Unió tagállamaiban. „Egy irányelvet adunk majd ki.

Azonnali változásra van szükség, a törvényalkotás pedig hosszú távú folyamat” –

fűzte hozzá Juncker.

Robert Fico hangsúlyozta, nem azért utazott Brüsszelbe, hogy lediktálja, mit kell tenni az ügyben, hanem azért, hogy megoldást találjanak a problémára. Azt azonban előrebocsátotta, hogy ha eredménytelen lesz a szeptemberre várható irányelv betartása, kormánya előnyben fogja részesíteni a szlovák termékeket a külföldiekkel szemben.

 Az, hogy mikorra várható változás az ügyben, a brüsszeli tárgyalás után sem vált nyilvánvalóvá, mint ahogy az sem, hogyan akarja az Európai Bizottság rávenni a konkrét gyártókat, hogy minden tagállamban ugyanazt a minőségű terméket vagy élelmiszert árulják. Robert Fico az eltérő élelmiszer-minőség miatt egy konferenciát akar összehívni Pozsonyban, ahová a legnagyobb európai forgalmazókat, illetve a gyártókat és az Európai Bizottság képviselőit is meghívja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jean-Claude Juncker: Elfogadhatatlan, a kettős élelmiszerminőség
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást