Merkel üzent a briteknek: le az ábrándokkal

Infostart
2017. április 27. 11:59
A német kancellár a berlini törvényhozásban ismertette álláspontját, amelyet az Európai Unió szombatra Brüsszelben tervezett rendkívüli csúcsértekezleten fog képviselni Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetéséről. Angela Merkel kijelentette, hogy elsődleges szempontja a brit kilépés révén az Európai Uniót fenyegető veszélyek elhárítása, valamint a szigetországban élő németek érdekeinek védelme.

Angela Merkel reményét fejezte ki, hogy a két nap múlva esedékes rendkívüli csúcskonferencián az uniós tagállamok egységesen fognak fellépni.

Az elmúlt hetek során folytatott megbeszélései arra utalnak, hogy a 27 uniós ország körében közös álláspont alakult ki Nagy-Britanniával szemben, amelyet méltányos és építő szellemű tárgyalások keretében fognak kifejezésre juttatni, de ezt elvárják London részéről is – mondta a kancellár.

Leszögezte,

kizártnak tartja, hogy Nagy-Britanniát ezentúl is ugyanazok a jogok illessék meg, mint az Európai Unió többi tagállamát.

Már a kilépésről kezdett megbeszélések elején közölni kell a londoni kormánnyal, hogy milyen anyagi kötelességek teljesítése vár rá – jelentette ki Angela Merkel a német törvényhozók előtt tartott ma délelőtti beszédében, amelyben tájékoztatta a képviselőket, hogy miként fog fellépni a brit uniós tagság felbontásáról megnyíló tárgyalásokon.

A kilépési tárgyalások menetére utalva elmondta, hogy

csak azután lehet szó London és az EU jövőbeli kapcsolatáról, ha már pontosan megegyeztek a kiválás feltételeiben.

Ezzel kapcsolatban nem titkolta azt sem, hogy értesülései vannak olyan ábrándokról is Nagy-Britanniában, amelyek a tagsággal járó előnyök további megőrzésére utalnak, márpedig – hangoztatta a kancellár – ezt eleve ki kell zárni.

Angela Merkel úgy vélte, hogy az Európai Unió a britek távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik legjelentősebb gazdasági térsége marad, amelyet a megmaradó 27 tagállamnak a jövőben is tovább kell erősítenie.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Merkel üzent a briteknek: le az ábrándokkal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást