Berlinben már szinte miniszterelnökként kezelik Macront

Infostart
2017. március 17. 16:15
Berlinben szinte úgy fogadták az áprilisban esedékes franciaországi elnökválasztás független jelöltjét, Emmanuel Macront, mintha már beköltözött volna a párizsi Élysée-palotába. Mind a kancellár, mind pedig a külügyminiszter támogatásáról biztosította a közvélemény-kutatások szerint legesélyesebb jelöltet. A tanácskozásokon Macron sem fukarkodott a berlini politika dicséretével.

Emmanuel Macron – még a jelenlegi francia államfő, Holland gazdasági minisztereként – többször is találkozott Angela Merkel kancellárral és Sigmar Gabriel külügyminiszterrel - aki akkor még szintén a gazdasági tárca élén állt.

Így nem meglepő, hogy Macron – aki időközben kivált a francia szocialista pártból és független jelöltként kiváló esélyekkel indul a jövő hónapra tervezett elnökválasztáson – Gabriellel tegező viszonyban van.

De a kancellár is hosszan tanácskozott vele, mielőtt elindult volna Washingtonba, hogy a Fehér Házban felkeresse Donald Trump elnököt.

A francia politikussal folytatott eszmecserét követően a kancellár úgy vélte, hogy méltó Berlin támogatására egy olyan személy, aki az Európai Unió elkötelezett híveként akarja Franciaországot vezetni.

Ezzel kapcsolatban Macron hangsúlyozta, hogy egyik legfontosabb céljának tekinti a francia gazdaság talpra állítását, a kiegyensúlyozott költségvetés megvalósítását, amellyel eleget tehet a valutaegységet alkotó országok azon vállalásának is, hogy költségvetési hiányuk nem lépi túl a nemzeti össztermelés 3 százalékát.

Tudósítók szerint a 39 éves francia politikus Berlinben

azzal is belopta magát tárgyalópartnerei szívébe, hogy helyeselte a kétsebességű Európai Unió megteremtését.

Annak idején Joschka Fischer külügyminiszter a többi uniós tagállam számára mintegy követendő példaként a francia-német együttműködést európai kemény magként emlegette.

Egy ideje mind Berlinben, mind pedig Párizsban az integráció felgyorsítását Spanyol- és Olaszország bevonásával kétsebességű Európai Unió megteremtése révén képzelik el. Feltéve, ha ezt a folyamatot a radikális jobboldalhoz kötődő Marine Le Pen esetleges elnökké választása nem akasztja el.

Alighanem erre utalt a független francia jelölttel folytatott berlini tárgyalása után Sigmar Gabriel külügyminiszter, amikor

úgy vélte, hogy Franciaországban államfőként a jövő havi választás egyetlen számba jövő európai látókörű politikusa Emmanuel Macron.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Berlinben már szinte miniszterelnökként kezelik Macront
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást