Nem engedi el az élelmiszerügyet Szlovákia

Infostart
2017. március 10. 19:08
Szlovákia diplomáciai sikereként könyveli el Robert Fico miniszterelnök azt, hogy az élelmiszerek kettős minőségének problémaköre bekerült az Európai Tanács zárónyilatkozatába, s az Európai Bizottság kötelezettségei között fogadta el, hogy ezzel a kérdéssel komolyan foglalkozzanak.

A csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozón a kettős élelmiszerminőség problémájáról is szó esett. Szlovákia és a Visegrádi Négyek diplomáciai sikerüknek tartják, hogy sikerült kellő nyomásgyakorlással rábírni az Európai Bizottságot, komolyan foglalkozzon a témával, és hogy mindez megjelenik majd a márciusi uniós csúcs zárónyilatkozatában is.

„Ez a kérdés az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyabb működésével foglalkozó magas szintű fórumon is terítéken lesz”

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a fórumot júliusban tartják, addig viszont az Európai Unió végrehajtó szerveinek konkrét intézkedések sorozatát kell előkészítenie. A rendezvényen jelen lesz az összes uniós tagország, valamint az ágazat további fontos szereplői, így több gyártó és feldolgozó is.

Robert Fico szerint Szlovákia részéről a küldetés részben teljesítettnek tekinthető, most az Európai Uniónak kell megerősítenie, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket a senki által nem támogatható negatív praktikák megszüntetésére.

„Előfordulhat, hogy ez az Európai Bizottság néhány tagját felbőszíti, mert nem akarnak ketchuppal foglalkozni, de erre az a válaszolom, hogy ez a probléma sokkal inkább politikai, mintsem technikai jellegű. Az Európai Uniónak és intézményeinek hitelességéről van szó” – jegyezte meg Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök azt gondolja, hogy az élelmiszerfélék kettős minősége tipikus példája annak, hogy az európaiakat első- és másodrendű polgárokra osztják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fico: Szlovákia sikere, hogy foglalkoznak az élelmiszerminőséggel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást