Berlin nem akarja, hogy Schengen visszatérjen

Infostart
2016. október 26. 15:15
Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította azt a német kezdeményezést, hogy további három hónappal hosszabbítsák meg az uniós tagállamok közti határellenőrzéseket. A berlini kormány belügyminisztere a közrend védelmére és a belső biztonságra  hivatkozva kérte a schengeni megállapodás átmeneti felfüggesztését. Ez azonban csak akkor lép életbe, ha a bizottsági javaslatot az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács is megszavazza.

Thomas de Maiziere azzal érvelt, hogy a helyzet továbbra is bizonytalan, noha az elmúlt hónapokhoz viszonyítva enyhülés tapasztalható. A német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a határellenőrzések átmeneti meghosszabbítása hozzájárul a menekültkérdés átfogó megoldásához.

De Maiziere hazája, valamint három uniós-tagállam, Ausztria, Dánia és Svédország, továbbá az EU-n kívüli, de Schengen-tag, Norvégia nevében fordult az Európai Bizottsághoz, amely magáévá tette a kezdeményezést, de ez csak akkor emelkedik jogerőre, ha ezt az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyja.

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács május 12-én határozatban fogadta el, hogy az érintett öt ország a rendkívüli körülményekre való tekintettel – legfeljebb hat hónapon át – fenntarthatja határai egy-egy szakaszának ideiglenes ellenőrzését, ami november 12-én jár le.

Berlinben csaknem biztosra veszik, hogy a közrend védelmét és a belső biztonság erősítését szolgáló intézkedés három hónappal történő meghosszabbítását az Európai Unió Tanácsa is megszavazza.

A német kormány eredetileg további fél éves meghosszabbítást sürgetett, azonban az Európai Unió múlt heti csúcsértekezletén Magyarország és Szlovénia a határellenőrzés mielőbbi megszüntetését szorgalmazta, ezért, mintegy kompromisszumként került szóba, hogy a schengeni megállapodást csupán további három hónapon át helyezzék hatályon kívül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Berlin nem akarja, hogy Schengen visszatérjen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást