Háromnapos biztonságpolitikai konferenciát tartottak Pozsonyban

Infostart
2016. április 18. 16:28
A hétvégén tartották Pozsonyban a Globsec nevű nemzetközi kül- és biztonságpolitikai fórumot. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajló rendezvényre a világ hetven országából csaknem ezer vendéget, köztük állam- és kormányfőket, jelenlegi és volt minisztereket, kül- és biztonságpolitikai, illetve gazdasági szakértőket, elemzőket hívtak meg. A fórumon Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Simicskó István honvédelmi miniszter képviselte.

A háromnapos tanácskozás legfontosabb témája az európai terrorizmus, a közel-keleti helyzet és a nyáron Varsóban tartandó NATO-csúcsra való felkészülés volt. Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök a fórumon azt hangoztatta, hogy a fennálló problémák megoldására időre van szükség, s kompromisszumokat kell kötni.

Véleménye szerint a biztonsági kockázatokról nyíltan kell beszélni. „A fiatal generációnak szüntelenül ismételni kell, miért fontos a szabadság és a demokrácia” – mondta Kiska.

A házigazda szerepét betöltő Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter hangsúlyozta, Szlovákia nehéz helyzetben rendezi a konferenciát, hiszen Európának számos biztonságpolitikai kihívásra kell ezekben a hetekben reagálnia.

A jordán külügyminiszter is felszólalt a fórumon. Nasser Judeh, a menekültekkel kapcsolatban azt mondta, a migránsok többé nem a mi problémánk, hanem mindenki problémája. A terrorizmust és az extrémizmust pedig egyenesen harmadik világháborúnak nevezte, amit más eszközökkel vívnak.

A vasárnap véget ért konferencián erős képviselete volt az Egyesült Államoknak Madeleine Albright, korábbi külügyminiszter személyében. A cseh gyökerekkel rendelkező politikus hangsúlyozta, „Amerikának továbbra is részt kell vennie a globalizált világ problémáinak megoldásában.”

A konferencián a visegrádi négyek közös biztonságpolitikai tervei is szóba kerültek. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere kijelentette, a V4-ek közös haderőt küldhetnek a Baltikumba. „Nagyon fontos, hogy a visegrádi szerepvállalással is alátámasszuk a visegrádiak szolidaritását Európa irányában, ezért arról tárgyalunk, hogy a Baltikumba közösen küldjünk visegrádi haderőt, mégpedig oly módon, hogy a négy visegrádi ország egy-egy századnyi erővel három-három hónapon keresztül legyen jelen a Baltikumban, ezáltal egy évre biztosítsunk egy századnyi jelenlétet a balti országok számára” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A migránsválsággal kapcsolatban Szijjártó ismételten visszautasította a menekültek állandó kvóták szerinti elosztását az Európai Unió országai között, és kiállt a V4-ek közös stratégiája mellett, amely a külső schengeni határok védelmében látja a menekültprobléma megoldásának kulcsát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Biztonságpolitikai konferencia Pozsonyban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást