Amerikai kutatók 5 év megfeszített munkájával arra jutottak, hogy a magas vérnyomással kezelt betegek kezelésébe be kell építeni a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztást - írja a hvg.hu a The American Journal of Medicine orvosi folyóiratban írtakra hivatkozva. Az így bővített étrend csökkenti magát a magas vérnyomást, csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát, ráadásul a vese állapotára is jól hat.
A felismerés korábban állatoknál már "ült", a Texasi Egyetem kutatói kimutatták, hogy ha az állatok hosszú ideig fogyasztottak savtermelő táplálékot, akkor vesekárosodás lépett fel náluk, ha viszont bázistermelő táplálékból vittek be többletet, helyreállt a rend.
Más vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend egészséges a szív számára, így a texasi kutatók feltételezték, hogy a gyümölcsök és zöldségek pozitív hatása mögött az állhat, hogy csökkentik a sav mennyiségét, amit a veséknek el kell távolítaniuk a szervezetből
Hipotézisük tesztelésére magas vérnyomásban és krónikus vesebetegségben szenvedőket vontak be egy hosszú távú megfigyelésbe. A páciensek nem voltak cukorbetegek. Az öt éven át tartó randomizált kontrollvizsgálatban részt vett 153 beteget három csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai 2–4 csésze gyümölcsöt és zöldséget kaptak a szokásos napi étkezésük mellé. A másik csoportba soroltaknak szódabikarbóna (savcsökkentő) tablettát kellett szedniük, naponta kétszer. Végül a harmadik csoport tagjai szabványos orvosi ellátásban részesültek.
A kísérlet eredményei szerint mind a gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztóknál, mind a savcsökkentőt szedőknél javult a vese állapota, azonban csak a „gyümölcsös” csoportnál csökkent a vérnyomás is, ami csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.