Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kíméletesebben és biztonságosabban lehet műteni a legújabb sebészeti robottal

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2024. szeptember 29. 20:49
A Medtronic Hungária Zrt. által kifejlesztett sebészeti robot, a Hugo elsősorban urológiai, hasi, nőgyógyászati problémák esetén használható. A cég ügyvezető igazgatója, Juhász Péter az InfoRádióban elmondta: alkalmazásával kevesebb vérveszteséggel, kisebb hegekkel járnak a műtétek, illetve kevesebb károsodás éri a szervezetet ezzel az eljárással.

Mesterséges intelligencián alapuló robotasszisztált sebészeti rendszer segítheti a jövőben az urológiai és a nőgyógyászati beavatkozásokat a magyar kórházakban. Az új eszközt a Medtronic Hungária Zrt. fejlesztette ki. A cég ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a nemrég bemutatott új robotasszisztált technológiai rendszer egy új korszakot nyit mind a Medtronic életében, mind a hazai sebészeti beavatkozások tekintetében. Mint fogalmazott, egy olyan fejlesztésről van szó, amely „minimál invazív módon, robotkarok segítségével műt, és alapvetően urológiai, hasi, nőgyógyászati problémák esetén használható”.

Magyarországon ilyen eljárást eddig nem alkalmaztak, és ezeknek a berendezéseknek a nagy előnye, hogy

precízek, sok időt lehet megtakarítani a használatukkal, valamint sokkal biztonságosabban és kíméletesebben lehet velük elvégezni a különféle műtéteket,

amelyek kevesebb vérveszteséggel, kisebb hegekkel járnak, illetve kevesebb károsodást okoznak a szervezetben. Juhász Péter hozzátette: bár a hazai egészségügy is egyre inkább támaszkodni fog a jövőben a robotasszisztált technológiára, ez nem jelenti azt, hogy az orvosok szerepe háttérbe szorulna. Egyszerűen arról van szó, hogy az egyes beavatkozások esetében szorosan együttműködnek a robotok az orvosokkal, amivel csökkennek a műtétek kockázatai és megbízhatóbb eljárásokat lehet alkalmazni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az orvosok konzol segítségével, illetve robotkarok irányításával végzik a precíziós műtéteket.

Mivel egy teljesen új, sok szakember számára ismeretlen technológiáról van szó, a gyártó külön tréningeket, képzéseket tart azokban a kórházakban, amelyek igényt tartanának a berendezésre. Juhász Péter kiemelte: szigorúan veszik az oktatást, hogy megfelelően elsajátítsák a műtő orvosok a robotasszisztált rendszer működtetését. A kurzusok során természetesen gyakorlati képzéseket is tartanak, valamint vizsgázniuk is kell az érintetteknek. Jó hír az orvosoknak, hogy a gyártó kedvezményeket, különféle támogatásokat biztosít a tréningek során.

A Medtronic Hungária Zrt. ügyvezető igazgatója közölte: a robotsebészeti technológia Magyarországon az elmúlt egy-két évben tört utat magának. Mint jelezte,

jelenleg a világon elvégzett összes orvosi beavatkozás 3-4 százalékát teszik ki robotasszisztált műtétek,

ez az arány az Egyesült Államokban némileg nagyobb. Juhász Péter úgy véli, a következő években világszerte, így itthon is felgyorsul a robotok által végzett műtétek elterjedése.

A Medtronic sebészeti robotját, a Hugót nemrég mutatták be idehaza, és az ügyvezető igazgató bízik benne, hogy a következő egy-két évben több hazai kórházba is eljutnak a berendezések. A cégnek nem ez az egyetlen robotrendszere, ugyanis kifejezetten a gerincsebészeti műtétekre kifejlesztett egy másikat is, amely a Mazor nevet kapta. Ez a robot sebészeti műszerek és gerincimplantátumok precíz pozicionálására szolgál általános gerincműtétek során, valamint navigációs technológiája által lehetővé teszi a sebész számára, hogy pontosan kövesse a műtéti eszközök helyét a beavatkozás alatt, jelentősen csökkentve az operációs időt, az esetleges komplikációkat, kizárva a gerincvelő sérülésének esélyét. Bár jelenleg Magyarországon még nem használják ezeket a robotokat, Juhász Péter reméli, hogy hamarosan lesz rájuk igény idehaza is.

(A nyitóképen: robotasszisztált sebészeti műtő a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kíméletesebben és biztonságosabban lehet műteni a legújabb sebészeti robottal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást