Nyitókép: Facebook/Brain Bar

Közszolgálatiság, nyílt beszéd és parázs viták tabuk nélkül – kezdődik a Brain Bar jövőfesztivál

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2024. szeptember 25. 17:00
Csütörtökön és pénteken a budapesti Magyar Zene Házában csaknem kétszáz előadó várja az érdeklődőket, és olyan érdekes, fontos témákat tárgyalnak ki, mint például az orosz–ukrán háború, az eutanázia, az iskolai mobiltilalom, a kannabiszfogyasztás legalizálása, a sneaker kultúra vagy a mesterséges intelligencia fejlődése. A rendezvény alapítója, Böszörményi-Nagy Gergely az InfoRádióban elmondta: olyan minőségű és nyíltságú vitákat tartanak, amelyekre a mindennapokban egyszerűen nincs lehetőség.

Százhúsz programmal, köztük színpadi beszélgetésekkel, előadásokkal és vitákkal várja a közönséget a X. Brain Bar jövőfesztivál csütörtökön és pénteken a budapesti Magyar Zene Házában. A rendezvényen többek között tudósok, influenszerek és újonnan megválasztott polgármesterek is részt vesznek. A programban a show-műsorszerű, interaktív beszélgetések, mítoszromboló előadások, a Z generáció jövőjéről szóló fontos viták és élő podcastfelvételek ugyanúgy helyet kapnak, mint a szabadtéri séták a legismertebb hazai és nemzetközi előadókkal, vagy épp a reggeli jóga.

A fesztivál alapítója, Böszörményi-Nagy Gergely az InfoRádióban elmondta: tíz év alatt nagyon sokat fiatalodott a közönségük, és azt tapasztalja, hogy a Z generáció tagjai, a pályakezdők vagy a középiskolások sokkal nyitottabbak saját álláspontjuk, véleményük megkérdőjelezésére, kinyitására, átbeszélésére, megvitatására, mint az idősebbek. Mint fogalmazott, kezdetben nagyon meglepte ez a jelenség, most már azonban nagyon örül annak, hogy évről évre ilyen szép számban érkeznek fiatalok a fesztiválra. „Mindazok, akik ellátogatnak az eseményünkre, legalább annyit inspirálódhatnak a közönségből, mint az előadásokból vagy a vitákból” – tette hozzá a Design Terminal innovációs ügynökség vezetője.

A kétnapos rendezvényen csaknem kétszáz előadó várja az érdeklődőket, és olyan érdekes, sokak figyelmét felkeltő témákat tárgyalnak ki, mint például az orosz–ukrán háború, az eutanázia, a méhek intelligenciája, a sneaker kultúra vagy a mesterséges intelligencia fejlődésének határai. A fesztiválon híres, elismert magyar tudósok is megszólalnak, elmondják, mit gondolnak a jövőről, milyen meglátásaik vannak a digitális technológia térnyerésével kapcsolatban. Böszörményi-Nagy Gergely úgy véli,

mindenki talál a programban olyan témát vagy előadást, amely „tágítani fogja a világképét”.

Mint mondta, a Brain Bar „nem akarja és nem is tudja kikerülni” azokat a nagy vitákat, amelyek a közéletet aktuálisan uralják. Ennek megfelelően pódiumbeszélgetést tartanak az elmúlt időszakban számos fórumon fő beszédtémát jelentő ügyről, a mobiltelefonok iskolai kitiltásáról is. Az egyes témákban érintett személyek, filozófusok, tudósok, egyházi szakértők, egészségügyi szakemberek vitatják meg pro és kontra érveket felsorakoztatva a legkényesebb, legfontosabb kérdéseket. Böszörményi-Nagy Gergely szerint több témakörben is – például az eutanáziával kapcsolatosan – olyan minőségű és nyíltságú vitának ad helyet a jövőfesztivál, amelyekre a mindennapokban nem igazán biztosított a lehetőség, ezért azt gondolja, hogy

a Brain Barnak „közszolgálati szerepe is van”.

Az eseményen a kannabiszfogyasztásról és annak legalizálásáról is szó lesz. Pogány Induló rapper és Haller József neurológus-kriminálpszichológus beszélget majd többek közt arról, hogy könnyű drog-e a marihuána vagy sem, leépíti-e a fiatalok bizonyos fontos funkcióit, képességeit, így például a motivációjukat. A Brain Bar alapítója szerint egyedi lesz ez a vita is, mert volt és jelenlegi marihuánafogyasztók, egészségügyi szakemberek és generációkutatók is kifejtik véleményüket a kérdésben tabuk nélkül.

A fesztivál szervezői nyílt beszédnek és vitáknak szeretnének helyet adni a színpadokon. „Nem adunk semmit senkinek a szájába. Nem akarjuk semmilyen módon sem befolyásolni a közönség véleményét. Az előadások, viták után a megjelentek eldönthetik szabadon, hogy melyik álláspont állt közelebb hozzájuk, és az elhangzottak alapján remélhetőleg elmélyültebben tudnak majd kutakodni az adott témában” – fejtegette Böszörményi-Nagy Gergely.

Európa legnagyobb jövőfesztiváljának teljes programja megtekinthető a rendezvény honlapján. A Brain Bar diákok és pedagógusok számára – regisztrációt követően – ingyenesen látogatható, de bérletek és napijegyek is elérhetők a szervezők hivatalos oldalán. A legfrissebb információk a Brain Bar Facebook-eseményénél találhatók.

(A nyitókép a 2021-es Brain Bar jövőfesztiválon készült.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Közszolgálatiság, nyílt beszéd és parázs viták tabuk nélkül – kezdődik a Brain Bar jövőfesztivál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást