Nyitókép: Pixabay

A Covid-fertőzés nehezen észrevehető, de igen kellemetlen utóhatását mutatták ki

Infostart
2024. szeptember 24. 06:39
Egy fiatal felnőtteken elvégzett kutatás kimutatta, hogy a koronavírus-fertőzés hosszútávú hatással lehet a kognitív képességekre is.

A brit kutatás kimutatta, hogy bár a résztvevők nem észleltek kognitív változásokat, a teszteredmények a memória és a végrehajtó funkciók kismértékű, de tartós csökkenését mutatták - írja a Bloomberg híradása nyomán a Portfolio.

Az Imperial College London kutatói úgy vélik, ez újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a Covid-19 mérhető kognitív változásokat okozhat. A kísérletben harmincnégy, 18-30 év közötti önkéntes vett részt.

A jelentkezőket megfertőzték az eredeti SARS-CoV-2 törzzsel, és ezután két különböző napon feladatokat kellett kitölteniük számítógép segítségével.

A csoport körülbelül felénél enyhe fertőzöttség alakult ki, a többiek nem betegedtek meg.

Ugyan a résztvevők nem számoltak be kognitív problémákról, a vizsgálatok során kiderült, hogy a fertőzöttek kognitív pontszámai kis mértékben ugyan, de mérhetően csökkentek azokéhoz képest, akik nem betegedtek meg.

Sőt, mint írják, a különbséget még egy évvel később is meg tudták figyelni. A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények nem feltétlenül általánosíthatók más csoportokra, vagy az újabb vírusvariánsokra. Azt is kiemelték, hogy a Covid elleni védőoltás csökkentheti a fertőzés után kialakuló, elhúzódó kognitív problémák kockázatát.