Nyitókép: Krugloff/Getty Images

Valami ősi dologra bukkantak – csak egy maroknyi hasonló tárgy ismert

Infostart
2024. szeptember 10. 06:11
A keltákhoz köthető tárgyat egy lengyelországi lelőhelyen tárták fel.

Ritka, az i. e. 4. századra datálható bronzsisakra, valamint mintegy 300 további kelta leletre, köztük baltákra, lándzsahegyekre, egy kardra és lószerszámokra bukkantak a lengyelországi Chorzelénél fekvő Lysa Góra lelőhelyen – idézi az Arkeonews-t a 24.hu.

Bartlomiej Kaczynski, a feltárás vezetője szerint sisak a kelta fémmegmunkálás ritka példája, világszerte csak egy maroknyi hasonló tárgy ismert. „Ez az első ilyen sisak, amelyet Lengyelországban találtak, és a legrégebbi ókori sisak, amelyet valaha feltártak az országban” – mondta Wojciech Borkowski, a varsói Állami Régészeti Múzeum igazgatóhelyettese.

A tavasz óta zajló ásatáson az Állami Régészeti Múzeum munkatársai, illetve a Varsói Egyetem régészei vettek részt. A helyszínen egy mintegy 3 hektáron elterülő, megerősített település maradványai találhatóak, a lelőhelyen tűzvészre utaló nyomokat is felfedeztek, ami a kelták és vandálok közötti potenciális konfliktus jele lehet.

Lysa Góra egy többfázisú település volt, a területen a legkorábban a lausitzi kultúra idején élhettek emberek. A sisak, amelyet eleinte edénynek néztek, a La Tène-kultúrához tartozik – ez egy európai, vaskori társadalom volt, amely az i. e. 1. században, a római hódítással szűnt meg.

Borkowski kiemelte: a felfedezés globális jelentőségű. A lelet megcáfolja azokat a korábbi elméleteket, amelyek alapján a kelták csak Dél-Lengyelországban voltak jelen, a feltárt bronz- és vastárgyak emellett a korabeli kereskedelmi kapcsolatokról is árulkodnak.