Nyitókép: Unsplash

Olyan súlyos az aszály, hogy még az űrből is látszott - videó

Infostart
2024. szeptember 2. 17:27
Csaknem országszerte kritikusan száraz a talaj teljes felső egyméteres rétege, de az egész Kárpát-medencét felperzselte a forró, száraz nyár.

Júniusban még jutott a földeknek csapadék, ekkor még zöld színben tündökölt a Kárpát-medence, ami az űrből is jól látszódott. A július azonban meghozta az első nagy hőhullámokat, és esőből is egyre kevesebb érkezett, így augusztusban már szinte félsivatagi állapotba kerültünk – írta az Időkép, bemutatva, ahogy a kiégett növényzet sárgás, világosbarnás árnyalatai váltották fel a zöld területeket.

A műholdképeket a NASA Terra/MODIS projektből vette a portál.

A HungaroMetnek is van aszálytérképe (animálva itt látható), amely szintén plasztikusan mutatja a drámai folyamatokat. A zöld pöttyöket mostanra a súlyos aszályra utaló piros és vörös foltok váltották fel.

Forrás: HungaroMet aszálytérkép

A HungaroMet legutóbbi, augusztus 29-i agrometeorológiai jelentése szerint a 30 napos csapadékösszeg 10-50, a 90 napos pedig országszerte 30-130 milliméteres hiányt mutatott az átlagoshoz képest.

Csaknem országszerte kritikusan száraz a talaj teljes felső egyméteres rétege,

az aszály a múlt hét záporai által érintett kisebb foltokban átmenetileg mérséklődött, az ország nagyobb részén azonban tovább fokozódott.