Nyitókép: Unsplash

Nálunk is látható volt az űrszemét-hullócsillag

Infostart
2024. augusztus 26. 13:19
Egy működésképtelen Starlink műhold lépett be a Föld légkörébe, ahol a hatalmas súrlódástól felizzott, szétszakadt és elégett, ezzel rendkívüli, hullócsillagszerű látványt nyújtva.

Augusztus 25-én este, nem sokkal negyed 9 után érdekes jelenséget rögzítettek az égboltot figyelők Magyarország délnyugati tájain, ugyanis egy hullócsillagnak tűnő fénycsóva szelte át a sötétedő eget - írja az Index. Hozzáteszik,

valójában nem meteoritról volt szó, hanem a Starlink egyik műholdja lépett be a légkörbe, ahol a hatalmas súrlódás következtében több darabra szakadt, emiatt pedig igen látványos képet festett a horizontra.

A Magyar Meteoritikai Társaság beszámolója szerint a jelenség erősen fénylett és jobban látható volt, mint a Vénusz legfényesebb állapotában. A légkörbe visszalépő műhold meg sem közelítette Magyarország határát, azonban a tiszta időnek köszönhetően szabad szemmel is látható volt. A társaság által készített videó a honlapjukon tekinthető meg.

A lap megjegyzi, hogy az űrszemét esetleges becsapódása súlyos következményekkel is járhat, például még áprilisban szinte teljesen lerombolt egy floridai házat egy, a Nemzetközi Űrállomásról leszakadó darab.