Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Augusztusig az űrben várakozhatnak a Starliner asztronautái

Infostart
2024. július 12. 08:42
Hiába dolgoznak folyamatosan a mérnökök a probléma megoldásán, a NASA űrhajósai ezt a hónapot még az űrben tölthetik.

Sunita Williams és Butch Wilmore az eredeti tervek szerint már június 14-én visszatértek volna a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A hónap végén már arról lehetett hallani, hogy az eredeti 45 napot megduplázva, 90 napra emelik a Boeing Starliner űrhajójának maximális tartózkodási idejét a Nemzetközi űrállomáson - írja a The Guardian híradása nyomán a Telex.

Az amerikai űrügynökség azért halasztotta el a visszatérést, hogy tesztekkel bizonyosodhassanak meg róla az új-mexikói sivatagban, hogy az űrhajó biztonságosan vissza tud térni a Földre.

Szerdán bejelentette a NASA, hogy a tesztek még mindig folyamatban vannak annak érdekében, hogy minden megfelelően működjön. Mint írják, a sajtóban korábban elterjedt, hogy "az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson rekedtek", ám a szervezet mindenkit biztosított róla, hogy asztronautái biztonságban vannak.

A lap hozzáteszi, a Boeing CST-100 Starliner űrhajónak már a fejlesztése is több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt szintén többször elhalasztották az elmúlt hónapokban, amíg június 5-én a két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból.