Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

Szakértő elárulta, kell-e félni a magyarországi tigrisszúnyogoktól

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. június 2. 16:24
Amennyire jó a mókus "marketingje", olyan rossz a tigrisszúnyogé – mondta az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója. Garamszegi László biológus szerint az invazív tigrisszúnyog potenciálisan valóban számos kórokozót terjeszthet, Magyarországon azonban még egy egy példányban sem találták meg például a nyugat-nílusi láz vírusát.

Potenciálisan veszélyes a tigrisszúnyog, képes különböző kórokozókat terjeszteni, de nagy a különbség a potenciális terjesztés és a tényleges terjesztés között – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Garamszegi László biológus, az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója.

"A mi feladatunk az, hogy monitorozzuk, ténylegesen milyen kórokat terjesztenek, és ez alapján kell megfogalmazni, hogy szükséges-e esetleg valamilyen járványügyi intézkedést tenni. Jelen pillanatig magyarországi tigrisszúnyogban kórokozót nem találtunk" – tisztázta.

Ezek a szúnyogok leginkább a lakott területeket kedvelik, egy sor nagyvárosban előfordulnak, így Budapesten is nagyon sok van belőlük különböző kerületekben. A térkép alapján rekonstruálni tudják, hogy Magyarország délnyugati területein elég gyakorinak tekinthető, míg az ország északkeleti részében sokkal ritkább; hosszú távon szerinte mindenképpen számíthatunk arra, hogy más területeken is meg fog jelenni a tigrisszúnyog.

A felvetésre, hogy ha ennyire ártatlan, akkor miért félünk tőle mégis, a biológus érdekes magyarázatot adott.

"Van itt egy marketinghatás; nem mondanám azt, hogy tőlük jobban kéne félni, mint a többi, már az országban lévő szúnyogtól.

Körülbelül 50 endemikus csípőszúnyog él Magyarországon, ebből körülbelül 10-15 csípi is az embert.

Ezek közül is képes több faj például a nyugat-nílusi láz kórokozóját terjeszteni, tehát nem kell egyelőre jobban félnünk az invazív szúnyogoktól, mint a jól ismert magyarországiaktól. Azért mindenképpen oda kell figyelni ezekre a szúnyogokra, mert potenciálisan több kórokozót tudnak terjeszteni" – mondta Garamszegi László, és jelezte, vannak egzotikus kórokozók, például a chikungunya vagy a dengue-láz, amelyeke képesek terjeszteni, emiatt is figyelni kell rájuk, hogy a jövőben a behurcolt kórokozók terjesztésében milyen szerepet játszanak majd.

A biológus szerint korai a vészharangokat megkongatni, mert a vizsgálataikból úgy tűnik, ilyen kórokozókat még nem lehet magyarországi szúnyogokban kimutatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakértő elárulta, kell-e félni a magyarországi tigrisszúnyogoktól
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást