Nyitókép: NASA, ESA

Lenyűgöző fotó készült a Rák-ködről, lepipálta a Hubble híres képét

Infostart
2023. november 2. 05:45
A most készített fotó a legjobb minőségű, amelyet valaha készítettek a Rák-ködről, így olyan részletek is megfigyelhetők rajta, amelyeket eddig egyetlen képen sem lehetett látni.

Lenyűgöző képet készített a James Webb űrtávcső (JWST) a Bika csillagképben található Rák-ködről – derül ki az Európai Űrügynökség (ESA) közleményéből. A csillagködöt létrehozó robbanás egy 11. századi csillagász feljegyzése szerint 1054-ben ment végbe.

A bal oldalon a Rák-ködről a látható hullámhosszú fény tartományában a Hubble által készített kép 2005-ből. A jobb oldalon a James Webb Űrteleszkóp NIRCam és MIRI infravörös fényt detektáló műszereinek új képe látható, amely ebben a fénytartományban új részleteket tárt fel. Eszerint vörös-narancssárga szálakból és porfelhőkból álló, éles, ketrecszerű szerkezet veszi körül az objektum központi részét. A Rák-köd belső területei részletesebben megjelentek az infravörös fény által. A teleszkóp képe különösen kiemeli az úgynevezett szinkrotron emissziót, amely a Rák-köd belsejében tejszerű, füstszerű megjelenéssel látható. (NASA, ESA, CSA, STScI, T. Temim - Princeton Egyetem)

A 6500 fényévre található objektum az egyik legjobban tanulmányozott szupernóva-maradvány, az azt létrehozó robbanás természetével kapcsolatos kérdések még mindig megválaszolatlanok. Mindazonáltal az új és a régi képet egymásra helyezte az Európai Űrügynökség, és a középső fehér vonal csúsztatásával igazán szemléletes a sok új részlet a James Webb fotója alapján.

Az interaktív, teljes méretű képhez (a nyitókép csak ennek részlete) kattintson ide!