Nyitókép: Unsplash.com

A Facebook zabálja a telefonok akkumulátorát – erről indult per Amerikában

Infostart
2023. február 1. 05:50
George Hayward adatkutató azt állítja, hogy volt munkaadója, a Meta a „negatív tesztelésnek” nevezett gyakorlattal tudatosan meríti le a felhasználók akkumulátorát.

A hvg.hu ír arról a perről, amelyben a Meta volt alkalmazottja azt állítja: a negatív tesztelés lehetővé teszi a technológiai cégek számára, hogy nyomon követhessék olyan funkciók akkufogyasztási szokásait, mint egy alkalmazás futtatásának a sebessége vagy egy kép betöltése.

George Haywardot állítólag azért menesztette még novemberben a Facebook mögött álló Meta, mert nem volt hajlandó részt venni ilyesmiben. Arra hivatkozott, hogy ez árthat valakinek, viszont a menedzsere erre úgy reagált: lehet, néhányan rosszul járnak, viszont sok felhasználón segítenek.

A férfi az elbocsátása után pert indított a Meta ellen a manhattani szövetségi bíróságon. Ügyvédje szerint a felhasználók akkumulátorainak lemerítése a tudtuk nélkül veszélyeztet az embereket, hiszen könnyen lehet, hogy épp vészhelyzetben nem lehet majd használni a telefont emiatt – áll a The New York Post eredeti cikkében.

Az már a jogi eljárás furcsasága, hogy a keresetet vissza kellett vonni, ugyanis a felperes Metával kötött munkaszerződése vitás esetekben egyeztető eljárást ír elő.