Nyitókép: Pixabay

Hatékonynak tűnik a daganatgyilkos vírus

Infostart
2022. október 1. 18:58
Módosított herpeszvírussal fertőznek meg rákbetegeket egy kísérletben: a vírus megfertőzi és kivégzi a káros sejteket.

Egy beteg daganata teljesen eltűnt, másoké pedig zsugorodni kezdett a kezelés hatására, árulták el a kutatók a herpes simplex vírussal végzett korai humán kutatások eredményét. A BBC beszámolója alapján a jövőben szükség lesz még hosszabb időtartamú és több önkéntest bevonó kutatásokra, de az injekció a későbbiekben az előrehaladott daganatos betegségekben szenvedők utolsó reménye lehet.

A kutatásban részt vett a 39 éves londoni Krzysztof Wojkowski, akinél 2017-ben állapítottak meg nyálmirigydaganatot. A műtét és egyéb kezelések ellenére is folyamatosan nőtt a daganat testében, ezért az orvosok arról tájékoztatták, már nincsenek lehetőségek kezükben meggyógyítására.

"Életvégi ellátásban részesültem, borzalmas volt, így csodálatos lehetőségnek tűnt részt venni a kutatásban" – mondta el a BBC-nek. Úgy tűnik, a rövid kezelés hatására korábban elpusztíthatatlannak tűnő daganata eltűnt szervezetéből.

Két éve él daganat nélkül a kezelés hatására

"Két-öt hetente kaptam injekciót, a daganat pedig teljesen eltűnt, két éve élek tumormentesen" – mondta el Krzysztof, aki az injekciókat egyenesen a daganatba kapta.

A kezelés az immunrendszer aktiválásával és a rákos sejtek elpusztításával hat.

A korai kísérletben körülbelül 40 ember vett részt, egy részük csak az injekciót kapta, míg másik részük amellett nivolumabot is. Egy párizsi konferencián prezentálták az eredményeket, amelyek a következők voltak:

  • Kilenc, kizárólag a víruson alapuló kezelést kapó beteg közül háromnak, köztük Krzysztofnak is, csökkent a daganata.
  • A kombinált kezelést kapó 30 beteg közül hétnek szintén előnyös volt a kezelés.
  • A mellékhatások, mint például a fáradtság, általában enyhék voltak.

A kutatás vezetője, Kevin Harrington szerint a gyógymód nagyon meggyőző eredményeket hozott, különösen a nyelőcső és a szem egy bizonyos típusú daganatos megbetegedése esetében.

"Ritkán látni ilyen jó eredményeket korai stádiumban lévő klinikai vizsgálatokban, mivel

ezek elsődleges célja a biztonságosság tesztelése,

és nagyon előrehaladott rákos betegek bevonásával zajlanak, akiknél a jelenlegi kezelések már nem működnek. Kíváncsian várom, hogy a betegek egyre nagyobb számának kezelésével továbbra is látunk-e előnyöket" – fogalmazott.

Korábban is bevetettek már vírust rákbetegséggel szemben: ahhoz képest a jelenlegi kezelés további módosításokat tartalmaz a vírusban. Marianne Baker, a Cancer Research UK orvosa szerint az orvostudomány 100 éve tudja, hogy a vírusok hatásosak a daganatos betegségekkel szemben: a kombinált terápia jelentősége pedig olyasmi, ami az ehhez hasonló kísérletek hatására egyre inkább egyértelművé válik.