Nyitókép: catinsyrup/Getty Images

Rosszul hangzik: bővült a hosszú Coviddal járó tünetek sora

Infostart
2022. július 28. 07:33
Friss kutatások szerint szexuális problémákat és hajhullást is tapasztalhatnak az érintettek.

A leggyakrabban előforduló tünetek listáját továbbra is a fáradékonyság vezeti - az érintettek 55 százalékánál, mely után légszomj (32 százalék), köhögés és izomfájdalmak (23-23 százalék) következnek a gyakorisági rangsorban a Sky News cikke szerint.

A Birminghami Egyetem kutatása, melyet 2,4 millió brit adataira alapozva végeztek el, azonban új tüneteket is felsorol. Az eredményeket a Nature Medicine-ben ismertették.

A kutatók szerint a következő tünetek felbukkanására is számíthat az, akit érint a hosszú Covid:

  • amnézia
  • apraxia (akarattalan mozgás)
  • széklet-inkontinencia
  • erektilis diszfunkció
  • hallucinációk
  • végtagduzzanat.

Az adatokat 2020 januárja és 2021 áprilisa közt gyűjtötték 486 149 olyan embertől, aki korábban koronavírus-fertőzött volt, valamint 1,9 millió olyantól, akinek nem volt ismert érintettsége. A bevont koronavírusos betegeket nem kezelték kórházban, viszont

három csoportba osztották őket tüneteik alapján – légzőszervi, mentális és kognitív problémák mentén.

"Ez a kutatás igazolja azt, amit a betegek a világjárvány során a szakembereknek és a politikai döntéshozóknak többször elmondtak: a hosszú Covid tünetei rendkívül változatosak, nem magyarázhatók meg teljes mértékben életmódbeli kockázati tényezőkkel vagy krónikus egészségügyi állapotokkal. Az általunk azonosított tünetek segíthetnek a szakembereknek és a klinikai irányelvek kidolgozóinak abban, hogy javítsák a koronavírus hosszú távú hatásaival küzdő betegek esetében a tünetek értékelését, és ezt követően mérlegeljék, hogyan lehet azokat a legjobban kezelni" – mondta el a kutatás egyik vezetője, Shamil Haroon.

Jennifer Camaradou, a tanulmány társszerzője hozzátette: a tanulmány nagyban hozzájárul a hosszú Covid összetettségének és patológiájának megértéséhez, hozzáadott értéket teremt.

"Rávilágít a tünetek különböző klaszterek közötti kifejeződésének mértékére és változatosságára – mondta Camaradou. – Az alapbetegséggel rendelkező betegek is üdvözölni fogják a kockázati tényezőkre vonatkozó további elemzést."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!