Nyitókép: Radoslav Zilinsky/Getty Images

Borús jóslat: óhatatlan az ellenálló variáns megjelenése

Infostart
2022. január 7. 11:04
Ami a koronavírus új omikron változatát illeti, sok mindent még mindig nem tudnak a szakértők. Egy dolog azonban már ezen a ponton is világos: sokkal fertőzőbb, mint az előző vírusváltozatok. Mark Dybul immunológus szerint elkerülhetetlen, hogy megjelenjen egy teljesen vakcinarezisztens vírusváltozat.

A szakember elmondta, hogy az omikron már legalább részben vakcinarezisztens változat, ami azt jelenti, hogy képes elkerülni az oltások adta védelmet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a védőoltások továbbra is nagy védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen – idézi az Index Mark Dybul, a Georgetown Egyetem professzora és immunológusa, az Enochian BioSciences vezérigazgatója szavait.

A Fortune magazinnak adott interjúban a szakember elmondta, hogy arra számít, rövidesen megjelenik egy teljesen ellenálló koronavírus-változat.

„Ez elkerülhetetlen” – nyomatékosította Mark Dybul egy olyan változat megjelenéséről, amely elkerüli a jelenlegi vakcinákat. „Lesznek olyan vírusváltozatok, amelyek egyre ellenállóbbá válnak a jelenlegi vakcinánkkal szemben. A kérdés az, hogy ez milyen sebességgel fog megtörténni” – tette hozzá.

Abban az esetben, ha ez megtörténik, a Pfizernek, a Modernának és más gyártóknak elő kell készíteniük az oltóanyag második generációját, amely valószínűleg körülbelül száz napot vesz igénybe a gyártás megkezdéséhez. Egy teljesen vakcinarezisztens változatnál fontosabb lesz a maszkviselés, a társadalmi távolságtartás és az általános higiéniai szabályok betartása. Mark Dybul jóslata szerint

2022 nyarán jelenhet meg a teljesen rezisztens vírusváltozat.

A szakember mások mellett beszélt arról is, hogy még mindig nehéz megjósolni, hogy az omikron milyen súlyos járványhullámot okozhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!