Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

Megbízhatóbb gyorsteszteket fejlesztettek

Infostart
2021. június 19. 19:00
A PCR-teszt megbízhatóságához hasonlítható annak a két módszernek a pontossága, amelyet a Marylandi Orvosi Egyetemen fejlesztettek ki.

Mindkét teszt néhány perc alatt tudja kimutatni a vírus jelenlétét, de eltérő módszerekkel dolgoznak. Az Antisense elektrokémiai szenzorokkal érzékeli a SARS-CoV-2 jelenlétét, a másik arany nanorészecskéket alkalmaz, amelyek színváltozással jelzik, ha a vírussal találkoznak. Mindkét módszert Dipanjan Pan, a diagnosztikus radiológia és nukleáris medicina, valamint a gyermekgyógyászat professzor dolgozta ki a csapatával az egyetemen, írja a MedicalXpress.

Nagyon pontos eredmények

A professzor szerint a módszerek egyikéhez sem szükséges különösebb laborismeret, egyszerűen elvégezhetők és 5-10 perc alatt eredményt adnak. Nem kell hozzájuk a vírus RNS-ének kivonása, ami költséges és hosszadalmas folyamat. Megbízhatóbbak is a most forgalomban levő gyorsteszteknél, amelyek az igen magas vírustöltöttséget tudják csak megbízható módon jelezni.

Az új tesztek annyira érzékenyek, hogy már igen kis vírusmennyiség esetén is pozitív eredményt adnak.

Az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatal, az FDA a múlt hónapban engedélyt adott az Antisense tesztmódszer kísérletezésére, ami a későbbiekben utat nyithat abba az irányba is, hogy az egyetemen tesztkereteken belül nagyobb mintán is alkalmazzák ezt a két módszert.

Egyszerű, mint a vércukormérés

Az Antisense teszt egy elektrokémiai érzékelésnek nevezett innovatív technológia segítségével mutatja ki a vírust kenetmintából.

"A végleges prototípus olyan, mint egy vércukormérő, amelyet a cukorbetegek otthon használnak vércukorszintjük mérésére. Ugyanolyan könnyen tesztelhetik vele magukat az emberek, mint ahogyan a cukorbetegek megmérik értékeiket" - mondja Pan professzor. A kutató kollégáival együtt az NBA játékosain tesztelheti az Antisense-et, összevetve annak hatékonyságát az NBA-ben jelenleg használatos gyorstesztekével.

"Szeretnénk tudni, hogy tesztünk megbízhatóbb eredményeket tud-e felmutatni a meglévőkhöz képest.

A jelenlegi, antigén alapú gyorstesztek az esetek mintegy 20 százalékában álnegatív eredményt adnak, és magas a hamis pozitív eredmények aránya is.

A mi tesztünk körülbelül 98 százalékban megbízhatónak tűnik, ami hasonló a PCR-teszthez" - mondta Pan.

Tíz perc kell a másik tesztnek

A másik tesztet sem bonyolult elvégezni: miután a tesztalany orrából vagy garatából mintát vesznek, a mintában lévő nukleinsavat egyszerű, körülbelül tíz percig tartó eljárással felerősítik. A teszt egy specifikus molekulát használ, amely nanorészecskékhez kapcsolódik és egy adott fehérjét mutat ki. Ez a fehérje az új koronavírus genetikai szekvenciájának része. Amikor a bioszenzor a vírus génszekvenciájához kötődik, a folyékony reagens lilából kékre változik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!