Nyitókép: Üres gyaloghídon sétál egy férfi a párizsi Eiffel-torony közelében 2021. március 19-én. MTI/EPA/Ian Langsdon

Tünetmentes fertőzés után a férfiaknál több antitest termelődik, sőt!

Infostart
2021. április 12. 10:08
A tünetmentesek tesztelése anyagi és kapacitásbeli okok miatt nem terjedt el a pandémia alatt, így ma még kevéssé érthetjük azt, milyen szerepet játszanak a koronavírus terjedésében, és hogy milyen védettséget ad egy így átvészelt megbetegedés - egy kutatás ennek igyekezett utánajárni.

A tünetmentes fertőzöttekkel és az általuk termelt antitestmennyiséggel kapcsolatos kérdések egy részének megválaszolására kezdték el a Cardiff Metropolitan University tüneteket nem produkáló dolgozóit 2020 júliusában tesztelni: ehhez vérmintából tíz percen belül eredményt adó gyorsteszteket vettek igénybe a kutatók - írja a MedicalXpress. A mintavétel idején minden résztvevő jól érezte magát, nem volt korábban pozitív koronavírustesztje, habár akadtak köztük olyanok, akik az előző három hónapban tapasztaltak enyhe koronavírusos tüneteket. Összesen 739 embert szűrtek, akik közül 3,65 százalék vérében voltak jelen antitestek. Ez alacsonyabb volt, mint az akkor Nagy-Britanniában jellemző 4-6 százalék, ami talán annak volt köszönhető, hogy az egyetemi dolgozók java otthonról végezte munkáját a járvány kezdetétől.

A két nem tagjai közt nem találtak különbséget abban, hogy hány embernél termelődtek antitestek, bár az antitestek prevalenciája a 40 fölötti férfiaknál volt a legmagasabb. Az antitestszintek összehasonlítása már más képet mutatott:

a vizsgált minták közül a férfiak által adottakban háromszor magasabb volt az antitestszint.

Mindezt annak ellenére tapasztalták, hogy az esetlegesen tapasztalt tünetek nem voltak erősebbek a férfiaknál, mint nőknél.

Három hónap elteltével újabb tesztet végeztek, amelynek eredménye még meglepőbb volt: a korábban antitesttel rendelkezők 21, 7 százaléka már nem pozitív eredményt adott, azaz ők ekkor már nem voltak védettek, valószínűsíthetően fél évvel a megfertőződést követően.

A védettséget elvesztők 80 százaléka nő volt.

Az idősebb, menopauzához közelebb állók esetében jellemzőbb volt a védettség elvesztése, mint a fiatalabbaknál.

A gyorstesztek megbízhatóságát gyakran vitatják, épp ezért a kutatók szúrópróbaszerűen két másik, antitestek kimutatására alkalmas módszerrel is ellenőrizték a résztvevők egy részénél az antitestszintet. Eredményeik arra mutattak, hogy a gyorstesztek 96 százalékos pontossággal mutatták ki az antitestek jelenlétét, illetve 95 százalékos pontossággal azok hiányát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!