Nyitókép: Vidmir Raic Pixabay

Így csavarodunk be a koronavírustól

Infostart
2021. február 13. 11:00
Az anorexiás és bulimiás páciensek száma hatalmasat ugrott Angliában a koronavírus-járvány ideje alatt.

Ugrásszerűen növekedett azoknak az embereknek a száma, akik anorexiával vagy más evészavarral kerestek pszichiátert a karanténidőszak kezdete óta, mondta el a The Guardiannek Agnes Ayton, a Royal College of Psychiatrists evészavarokkal foglalkozó fakultásának vezetője. A szakember nem számít arra, hogy a közeljövőben csökkenne az evészavaros páciensek száma, ráadásul Oxfordban, ahol ő dolgozik, az eddigi húsz helyett a betegek nyolcvan százaléka sürgős esetként kerül a rendszerbe.

A szakember szerint a betegség gyakoriságának megnövekedése mögött az állhat, hogy az emberek úgy érzik, kontrollt vesztettek életük fölött, a zavarok kialakulásának a karanténidőszak miatti elszigeteltség pedig külön kedvezett.

"A társadalomtól való eltávolodás nagy hatást gyakorolt az emberek mentális egészségére. Nem csak az evészavarok, hanem a szorongás, a depresszió és az alkoholfogyasztás területén is megmutatkozik ez a tendencia. A szorongás és az evészavarok szorosan összefüggnek, ennek hatását érzékeljük most"

- mondta.

Ayton szerint az külön aggasztó, hogy sokan már sürgős esetként kerülnek a rendszerbe, annyira sokáig halogatják azt, hogy segítséget kérjenek.

"Sokan nem akarnak háziorvoshoz fordulni, vagy úgy érzik, vannak náluk sokkal fontosabb esetek, a koronavírusos betegek, akik jobban megérdemlik a kezelést. Az evészavarokhoz szégyenérzet is társul általában" - fogalmazott.

Brit tapasztalatok szerint nemcsak az állami egészségügyben, hanem a magánszektorban is megnőtt az evészavaros esetek száma. Lorna Richards pszichiáter ezt

a félelemhez és a bizonytalanságérzethez köti,

amelyek a szorongás táplálják, valamint az emberek napi rutinjában bekövetkezett változásokhoz.

"Sokakat aggasztott a mozgásszegény életmód miatti elhízás, tömegesen kezdtek az emberek edzeni és diétázni. Az evészavarok számára ez ideális helyzet, mivel az evésre és a súlyra hatalmas hangsúly kerülhetett" - mondja.

Véleménye szerint a kontroll érzetét adhatta vissza sokaknak az ételbevitel minimalizálása, esetleg a nagy mennyiségű étel elfogyasztása, vagy a böjt és a túlzásba vitt edzés. Richards tapasztalatai szerint azok állapota, akiknél már korábban diagnosztizáltak valamilyen evészavart, sok esetben romlott az elmúlt egy évben, de sok olyan új páciense is akad, akik a koronavírus első hullámának idején lettek evészavarosak, mivel egész egyszerűen túl sok kihívást jelentett számukra az az időszak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!