Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Brit szakértő: az összes felnőtt beoltásának idejéig is tarthatnak a korlátozások

Infostart
2021. február 13. 08:40
Az angol közegészségügy egy szakértője úgy véli, még ennek elérése után is meg kell tartanunk bizonyos szabályokat saját biztonságunk érdekében.

A koronavírus miatti korlátozásokat legalább addig tartaná fenn Susan Hopkins angol közegészségügyi szakértő, amíg minden felnőtt meg nem kapja az oltást, írja a Sky News. Bizonyos óvintézkedéseket még ezt követően is fenn kellene tartani szerinte addig, amíg többet nem sikerül megtudnunk a koronavírus terjedésének pontos mivoltáról, hogy aztán újra úgy élhessünk, mint a járvány előtt tettük.

A nyár kérdéses

A szakember nem tudta megmondani, hogy az idei nyár vajon a tavalyinál szigorúbb szabályok mellett zajlik-e majd.

"A tavalyi nyárból megtanultuk, hogy amikor az emberek nyaralnak, talán kevésbé figyelnek oda, kicsit többet vegyülnek másokkal és többet tartózkodnak nagyobb csoportokban"

- mondta. Ez megtörténhet olyan környezetben is, ahol a fertőzés éppen terjed, ő ennek jegyében tartja fontosnak, hogy legalább addig legyenek életben a korlátozások, amíg minden felnőtt meg nem kapja országukban a vakcinát.

Talán lazítanak

Nagy-Britanniában jövő hétfőre 15 millió ember beoltása a cél, arról nincsen adat, hogy mikorra szeretnék a teljes népességet átoltani, vagy hogy a második prioritási csoportba kik tartoznak majd. A tanárok a bolti dolgozók és a vészhelyzetben segítséget nyújtók is felmerültek már ennek kapcsán.

Az országban a jövő héten terveznek dönteni a jelenleg hatályos korlátozások esetleges február 22-i enyhítéséről az adatok tükrében. Amellett, hogy a járványügyi szempontokat figyelembe vegyék, a brit gazdaság érdeke is latba esik a döntésben.

Máshol maradt a szigor

A szabályok lazítása Európa-szerte nem jellemző, sőt, van ahol éppen szigorítások történtek. Németországban például az FFP- vagy sebészi maszkok hordása vált követelménnyé a boltokban és a tömegközlekedésen, a varrott maszkok ezeken a területeken nem hordhatók, Franciaország pedig január vége óta csak uniós állampolgárokat enged be területére. Görögországban és Olaszországban ugyan bizonyos iskolatípusokba visszatérhettek a tanulók, de az éjszakai kijárási tilalom maradt. Portugáliában január közepén lépett életbe kijárási tilalom, és már Svédországban is maximalizálják a gyülekezést nyolc főben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!