Nyitókép: Pixabay.com

Kockázatosabbá válhat a várandósság, ha koronavíruson esik át a kismama

Infostart
2021. január 31. 07:50
Az abszolút kockázat még így is alacsony marad a legtöbb komplikációra, de egyes rizikófaktorok relatív előfordulási aránya jelentősen megnő a koronavírus hatására.

A koronavírussal diagnosztizált, kórházban szülő nőknél alacsony a különböző komplikácók előfordulása, nyugtatja a jelenlegi helyzetben babát váró vagy várandósságot tervező nőket Karole Jering, a bostoni kutatás vezetője. Emellett fontosnak tartotta kiemelni, hogy többek közt a vérrögök keletkezésének vagy a koraszülésnek jelentősen megnő a kockázata abban az esetben, ha a várandós koronavírusos megbetegedésen esik át – írja a MedicalXpress.

A kutatásban 400 ezer várandóst figyeltek meg 2020-ban nyolc hónapon át, közülük 6400-an fertőződtek meg az új koronavírussal ez idő alatt. A fertőzöttek körében ötszörösére nőtt a vérrögök kialakulásának rizikója, a vénás tromboembólia kialakulásának kockázata pedig közel négyszeresére emelkedett.

A koronavírussal megfertőződöttek körében a következőket tapasztalták:

  • 7 százalékkal nőtt a császármetszés előfordulásának aránya,
  • 19 százalékkal nőtt annak esélye, hogy idő előtt beindult a szülés,
  • 17 százalékkal nőtt annak a kockázata, hogy be is következik a koraszülés,
  • 21 százalékkal pedig annak az esélye emelkedett, hogy terhességi toxémia következzen be.

Scott Solomon, a kutatás társszerzője szerint a problémát az jelenti, hogy a jelenlegi terápiás módszerek általánosságban a koronavírusos betegekre alakultak ki, nem pedig az állapotos koronavírusos páciensekre, így sok gyógyszert egyszerűen nem is teszteltek várandós nőkön.

Jering kiemelte, összességében

pozitívként értékelhetők a kutatás eredményei:

a koronavírusos szülő nők mindössze 3 százalékának volt szüksége intenzív terápiára és 1 százalékának volt szüksége gépi lélegeztetésre. Kevesebb, mint egy százalékuk vesztette életét a kórházban.

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a színes bőrű, illetve spanyol ajkú anyák nagyobb eséllyel kapják el a koronavírust, mint fehér bőrű társaik. A fiatal életkor, a túlsúly és a diabétesz szintén rizikófaktort jelent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!