Nyitókép: https://mo-online.com/

Koronavírus - Mesterséges intelligencia kereste, melyik a legjobb arcmaszk

Infostart
2020. augusztus 19. 06:15
Nem jutott más következtetésre, mint ami a hétköznapi tapasztalat.

A koronavírus-fertőzés ellen az egyik védőeszköz az arcmaszk, de nem mindegy, hogy milyet használunk. Az észak-karolinai Duke Egyetemen a mesterséges intelligenciát is bevetették annak érdekében, hogy kiderüljön, 14 tesztelt maszk közül melyik a leghatékonyabb.

Egy fekete dobozt, lézerfényt és egy kamerát vetettek be a kutatók, és a tesztalanyoktól azt kérték, hogy a maszkokat felöltve a "Stay healthy, people" (Maradjatok egészségesek, emberek) mondatot ismételjék. A beszéd közben a levegőbe kerülő nyálcseppek láthatóvá váltak a lézer fényében, a kamera pedig rögzítette a jelenséget, és a program meg is tudta számolni, hozzávetőlegesen hány nyálrészecske repült ki a beszélő szájából.

A program algoritmusa ebből számította ki, hogy melyik maszk engedi át a legkevesebbet, és a 14 tesztelt változatból az N95 típusú professzionális arcmaszk végzett az első helyen, amely gyakorlatilag nem engedett át semmit, majd ezt követi a háromrétegű sebészeti maszk és a pamut anyagú maszk – írta a The Next Web.