Nyitókép: mta.hu

Félbeszakadt az MTA online közgyűlése

Infostart
2020. július 1. 14:57
Az ügyrendi szavazások után hirtelen nagy terhelés érte az MTA Titkárság webszervereit, ami lehetetlenné tette a további szavazásokat. Folytatás hétfőn.

Mérlegelve a járványhelyzet adta lehetőségeket és szem előtt tartva a közgyűlés tagjainak egészségét és biztonságát, Lovász László elnök távjelenlét formájában, az internetes vita lehetőségét biztosítva hívta össze a Magyar Tudományos Akadémia 193., rendes közgyűlését.

Az előterjesztések közül 14-et elektronikus úton már korábban megkaptak a közgyűlési képviselők. A javaslatokkal kapcsolatos vitára ezután tíz nap állt rendelkezésükre, majd három nap arra, hogy online szavazzanak a határozattervezetekről.

Szerdán rendben meg is kezdődött a közgyűlése, de az ügyrendi szavazások után hirtelen nagy terhelés érte az MTA webszervereit, ami lehetetlenné tette a további szavazásokat. Hasonló esetre az előző hetek tesztelése alatt nem volt példa.

Tulassay Tivadar levezető elnök a közgyűlést berekesztette. A technikai probléma okainak kivizsgálása folyamatban van.

Az elfogadott napirendet a közgyűlés július 6-án, 10 órára meghirdetett ülésnapján fogja megtárgyalni, amikor a tervek szerint megválasztják az Akadémia új vezetőit.

Az MTA elnöki posztjára ketten pályáznak, Freund Tamás és Pléh Csaba. Mindketten vendégei voltak az InfoRádió Aréna című műsorának, a Freund Tamással készült interjút itt, míg a Pléh Csabával készültet itt olvashatja el. Illetve meg is hallgathatja őket: