Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Barabási Albert-László: ezek a szerek lehetnek hatásosak a koronavírus ellen

Infostart
2020. április 17. 18:13
Barabási Albert-László és laborja közzétette, hogy mely meglévő szerek lehetnek hatásosak a koronavírus ellen.

A világhírű hálózatkutató, Barabási Albert-László többször is beszélt a járvány hatásairól, arról, hogy a mostani helyzet miként változtatja meg életünket és hogy visszatérhetünk-e a megszokott kerékvágásba. A kutató és bostoni laborja közben hetek óta azon dolgozott, hogy a hálózatkutatás módszerével keresse a koronavírus ellenszerét. Az emberi fehérjéket és a hozzájuk kötődő vírusfehérjék kapcsolatát vizsgálják, valamint azt, hogy a már meglévő gyógyszerek és kezelések, illetve azok kombinációja hogyan fejthet ki hatást a vírus ellen. A hálózatkutatás módszertana mellett a mesterséges intelligenciát is bevetették ahhoz, hogy megértsék a vírus kiváltott fenotípus mechanizmusát és azonosítsák a lehetséges gyógyszereket.

A professzor csütörtökön közzé is tette a kutatás megállapításait, vagyis azon már létező gyógyszerek listáját, amelyek a koronavírus ellen jöhetnek szóba. A teljes tanulmány itt elérhető.

A hálózatos orvostudomány megközelítése a vírusfehérje-emberfehérje és a gyógyszer-emberfehérje kölcsönhatásait térképezi fel az emberi interaktómában, vagyis a molekulák közötti interakciókban. Ezáltal lehet azonosítani azokat a készítményeket, amelyek megzavarhatják a koronavírust a betegségmodulokban.

Mint közölte, a koronavírus-modul tüdő-és szív-érrendszeri szövetekben, több agyi régióban, emésztőrendszerben (vastagbél, nyelőcső, hasnyálmirigy) és reproduktív rendszer szöveteiben (hüvely, méh, here, méhnyak, petefészek) jelenik meg koncentráltan és ezáltal több komorbiditást (betegségtársulást) jelez előre. Három gyógyszer-újrahasználati stratégiát használtak, rangsorolták a szereket annak függvényében, hogy mennyire lehetnek hatásosak a koroanvírus-betegek számára. Míg a három módszertan az előrejelző képességében különböző, ezeket kombinálva megkapjuk a legjobb teljesítményt.

A kutatásban résztvevő Joseph Loscalzo manuálisan egyesével vizsgálta meg a gyógyszerek közös metszetét, eltávolította a felesleges és mérgező szereket, így

a végső listán 86 gyógyszer szerepel.

Ezek között ott van a hidroxiklorokin is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!