Nyitókép: Pixabay

Bizalomgerjesztő hírek jönnek a védőoltás frontjáról

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2020. április 14. 15:28
Falus András immunológus az InfoRádióban elmondta, a tudóscsoportok némelyike már komoly eredményeknél jár.

Négy-öt napja közölte a WHO, hogy jelenleg összesen 62 kutatócsoport dolgozik a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén.

"A védőoltások lényege, hogy immunmemóriát hoznak létre, ha tehát érkezik a fertőzés, az immunsejtek már emlékeznek a vírusra" - fogalmazott az InfoRádióban Falus András immunológus.

Sok stratégia van persze a védőoltások fejlesztői elgondolásai mögött: az egyik szerint élő, legyengített vírustestet adnak be a tűvel, a másik szerint a vírus struktúrájának egy kis darabját használják fel immunizálásra, és van egy viszonylag innovatív módszer is.

"Amikor nem a vírust vagy az elővírust viszik be, hanem egy olyan géndarabot, amely által az emberi sejt önmaga elkezdi ezt a bizonyos antigént létrehozni, ott helyben" - vázolta.

A koronavírus kapcsán a 62 kutatócsoport jelentős része a "géndarabos" megoldással dolgozik, de nincs még oltás olyan fázisban, hogy az klinikailag használható lehetne, de kettőt már vizsgálnak klinikai szinten, ami azt jelenti, hogy

önkénteseken kísérleteznek velük.

"Amerikában és Európában hihetetlen szigor van az embereken folyó kísérletekkel kapcsolatban, mégis most kihagynak ellenőrző lépéseket, és hihetetlen gyorsasággal próbálnak egy ígéretes vakcinát előállítani" - mondta Falus András.

Az amerikaiak Seattle-ben dolgoznak nagy erőkkel, az ő munkájuk alapján

Falus András nem tartja lehetetlennek, hogy a vakcina akár már idén hozzáférhető lesz.

A magyarországi munkákról sokkal kevesebbet tudni, mint a nemzetköziekről, amit szomorúnak tart: mivel a probléma nemzetközi, a kooperációnak is nemzetközinek kell lennie.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Még idén lehet védőoltás - Falus András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást