Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Elkezdődött a koronavírus-ellenszer tesztelése embereken is

Infostart
2020. március 16. 21:15
Rohammunkában fejlesztik az oltóanyagot, de másfél évnél hamarabb nem készülhet el. Egy korábban az Ebola ellen kifejlesztett szer viszont hatásos lehet a koronavírus-betegek kezelésében, de egyelőre csak a klinikai teszteknél tartanak a kutatók.

Az amerikai kormány egyik névtelenséget kérő tisztviselője szerint ma, hétfőn kezdődik el az Egyesült Államokban kifejlesztett kísérleti koronavírus-vakcina tesztelésére szolgáló klinikai vizsgálat. A kísérleti tesztben, amelyben 45 egészséges fiatal vesz részt, kísérleti adagot kapnak az alanyok a vakcina lehetséges mellékhatásainak feltérképezésére, de valójában nem fertőződnek meg a Covid-19 vírussal – írja az AP.

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Egészségügyi Intézetek finanszírozzák a kísérletet, amely jelenleg zajlik Seattle-ben. A kormány közegészségügyi tisztviselője szerint egy esetleges oltás teljes forgalomba helyezése egy évtől 18 hónapig is eltarthat az eredmények függvényében.

A tesztalanyok nem fertőződhetnek meg, mert az oltások nem tartalmazzák a vírust,

most a cél az esetleges mellékhatások feltérképezése, mert csak utána indulhat a tesztelések következő szintje.

A világon jelenleg több tucat kutatócsoport verseng a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében, mivel a Covid-19 esetek száma folyamatosan tovább növekszik. Az egyes kutatócsoportok különböző típusú oltásokkal kísérleteznek, olyan új technológiákkal, amelyek révén a vakcinák nemcsak gyorsabban készülnek el, mint a hagyományos oltások, hanem hatékonyabbak is lehetnek.

Az egyik cég áprilisban néhány tucat önkéntessel elkezdi egy másik oltóanyag vizsgálatát a Pennsylvaniai Egyetemen és Kansas Cityben, majd folytatja Kínában és Dél-Koreában. Arra azonban figyelmeztetnek, hogy ha minden optimálisan alakul, akkor is másfél év a procedúra, hiszen

több ezer emberen elvégzett klinikai tesztek szükségesek annak megalapozott eldöntéséhez, hogy az adott oltás valóban védelmet nyújt-e.

Egyelőre a koronavírus-fertőzés kezelésére nincs bevált szer. Kínában tudósok tesztelték a HIV-ellenes szerek kombinációját az új koronavírus ellen, valamint a Remdesivir nevű kísérleti gyógyszert is tesztelik, amelyet az ebola elleni küzdelemben fejlesztettek ki.

Az Egyesült Államokban a Nebraska Egyetem Orvosi Központja szintén elkezdte a Remdesivir tesztelését néhány olyan amerikainál, akiknél a Covid-19 vírust a Japánnál vesztegzár alá helyezett tengerjáró hajóról való evakuálásuk után találták meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!