Nyitókép: Pixabay

A CEU professzora szerint óriási lehetőségeket tartogat az adatelemzés

Infostart / InfoRádió - Pusztai Balázs
2019. december 27. 16:58
A járványok terjedésével vagy egy társadalom manipulálhatóságával kapcsolatos kérdésekre is választ adhatnak a jövőben a számítógépes társadalomtudomány kutatói.

"Egyes vélemények szerint a Big Data (adatözön) nagyban hozzá fog járulni a tudományban az elmélet jelentőségének megszűnéséhez. Röviden nem lesz szükség elméletre, mivel az adatok elemzéséből minden kideríthető lesz" - magyarázta Kertész János, Széchenyi-díjas magyar fizikus és hálózatkutató.

"Ez igazából egy álláspont, amivel vitatkozni lehet,

elvégre a kreativitásnak, az intuíciónak, az általánosításnak megmarad a szerepe, ezekkel az adatokra épülő mesterséges intelligencia még nem tud labdába rúgni" - nyilatkozta a fizikus.

Arra a kérdésre, hogy mik lehetnek az adatözönnel elért következő eredmények, a tudós azt válaszolta:

az eredmények már körülvesznek bennünket, elég megnézni pédául az önvezető autók sikerét.

Ezekben a mesterséges intelligencia feldolgozza a szenzorokon keresztül beáramló adatokat. A fizikus kitért a társadalomtudományban elérhető eredményekre is. "Korábban megközelíthetetlen kérdésekre kaphatunk választ, leginkább arra, hogy milyen egy társadalom nagy skálájú struktúrája. Azt gondolnánk ez csak a tudósokat érdekli, de ez nem így van, mert

ez a kérdés összefügg a járványok vagy az információ terjedésének tempójával egy adott társadalomban"

- hangsúlyozta Kertész János. A számítógépes társadalomtudománnyal ezen kívül azonosítani lehet majd például azokat a vállalatokat is, amelyeket a közbeszerzésnél kartelleznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Big Data a tudományokban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást