Tizedik alkalommal rendezték meg a HAPPY-hét nevű iskolai programot, amelynek keretében a gyermekkori elhízás megfékezésének lehetőségeiről tartottak konferenciát. Feigl Edit, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Élelmezés- és Táplálkozástudományi főigazgató-helyettese elmondta: a cél a gyerekek táplálkozási környezetéről meglévő adatok feltérképezése volt, illetve az, hogy komoly hangsúlyt helyezzenek ennek a környezetnek a megváltoztatására.
Nagy hangsúlyt kapott a vízfogyasztás is, az üdítőitalok és gyümölcslevek helyettesítése, mivel
az üdítők cukortartalmával túl sok felesleges kalóriát visznek be a gyerekek,
és így is meg lehet előzni a súlygyarapodást és az elhízást - magyarázta a főigazgató-helyettes.
Elmondta: a gyermekkori elhízás itthon is egyre gyakoribb téma. A 2016-os tápláltsági felmérés alapján
minden negyedik magyar gyerek túlsúlyos, és minden ötödik elhízott.
Ezek tekintetében az európai mércéhez képest középmezőnyben vagyunk.
A HAPPY-hét során egészségnapokat tartottak az iskolákban, illetve felmérést végeztek a hét elején és végén a gyerekek folyadékfogyasztási szokásairól.