Nyitókép: Pixabay

Vírust találtak az egyik legtöbbet használt telefonos alkalmazásban

Infostart
2019. augusztus 30. 07:45
Az ismeretlen támadók a CamScanner nevű méltán népszerű androidos applikációba írtak ártalmas kódokat.

A Google eltávolította a Play áruházból a platform egyik legnépszerűbb alkalmazását, miután vírusok terjesztésére alkalmas kódot találtak benne kiberbiztonsági szakemberek. A CamScannert több mint 100 milliószor töltötték le az androidosok a program 2010-es indulása óta - írja a HVG.

A CamScanner egy dokumentumok szkennelésére alkalmas program, amely nagy segítség lehet a fontos iratok digitalizálásában.

Miután a Kaspersky egy Necro.n nevű gyanús kódra bukkant benne, a Google haladéktalanul törölte az alkalmazást, ami a Play áruház magyar felületén sem érhető már el. A Kaspersky szerint

az applikáció önmagában nem okoz kárt, az utólagosan bekerült parancs viszont kéretlen reklámok megnyitására utasíthatja telefonunkat vagy tabletünket, sőt akár fizetős oldalakra is navigálhat minket.

A Kaspersky a CamScanner áruházi adatlapján megjelent visszajelzések után kezdte vizsgálni a programot, amelyek annak furcsa viselkedésére hívták fel a többi felhasználó figyelmét.

A Kaspersky ugyanakkor hozzátette: a CamScannert elég gyakran frissítették a készítők, valószínű, hogy a legújabb verziók már nem érintettek. A Google ennek ellenére (érthető módon) törölte az alkalmazást. A CamScanner egyébként az Apple eszközeire is letölthető, de

a Kaspersky szerint az iOS-es verzióval nincs gond, nyugodtan használható.

Az eset kapcsán a kiberbiztonsági szakemberek kijelentették: eljött az az idő, amikor a kibertámadók népszerű, jól működő programokat vesznek célba, mivel a sokak által letöltött alkalmazásokon keresztül még könnyebb elterjeszteni az ártalmas kódokat.