Nyitókép: Pixabay.com

Hivatalosan is mentális betegség a videojáték-függőség

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2019. június 10. 10:00
Hivatalosan is mentális zavarnak nyilvánította a videojáték-függőséget az Egészségügyi Világszervezet. Ahhoz, hogy ezt betegségnek lehessen nevezni, a szervezet pontos definíciót is alkotott.

A függőség megállapításához a tüneteknek – krónikusan vagy ismétlődően – fenn kell állniuk legalább egy éven keresztül. A függőségben szenvedő elveszíti a kontrollt a játékkal töltött idő felett, minden más iránt elveszíti az érdeklődését. Annak ellenére is fenntartja ezt az életvitelt, hogy tudja, káros az egészségére – tájékoztatott Király Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa.

Csak akkor beszélhetünk videójáték-függőségről, ha azt egy képzett pszichológus vagy pszichiáter egy interjú alapján megállapítja

– hangsúlyozta.

Mint mondta: leginkább a kamasz fiúk az érintettek, de nem kizárólag.

A játékok „tökéletesen létrehozott, örömszerző világok”,

melyek nagyon hasonlítanak a való életünkhöz, de jobbak annál, hiszen a célok a képességeinkhez vannak igazítva, és biztosítják az állandó virtuális jutalmazást. De az örömérzet valóságos – magyarázta az okokat a szakértő.

Az, hogy függővé lehet válni a játékoktól, nem jelenti azt, hogy ez feltétlenül be is következik. Az e-sportolni vágyók szüleinek kiemelte: ha úgy tudnak hozzáálni, mint más sportokhoz, nem jelent veszélyt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hivatalosan is mentális betegség a videojáték-függőség
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást