Nyitókép: Pixabay

Súlyos betegségek kórokozói utaznak a kontinensek között

Infostart
2019. március 14. 10:33
A kolera- és kólibaktériumok is átkerülhetnek közvetlen emberi "közreműködés" nélkül egyik kontinensről a másikra, egyik városból a másikba.

Az óceáni áramlatok pár hét alatt Indiából Észak-Amerikába szállíthatnak olyan, a mikroműanyagokon megtapadó kórokozókat, mint például a kolerát kiváltó Vibrio cholerae baktériumok – írta a Qubit a skóciai Stirling Egyetem kutatóinak vizsgálatáról, amelynek eredményeit február végén publikálták.

Az álló és folyóvízekben, tengerekben egyaránt megtalálható plasztikszennyeződések felületén úgynevezett biofilm alakul ki, amely a kutatók szerint optimális környezetet biztosít az Escherichia coli nevű kólibaktériumoknak is. A műanyagok ráadásul védelmet nyújtanak az ezen kórokozókra nézve halálos UV-sugárzás ellen.

A skót kutatók csak a kolera baktériumát és a súlyos gasztroenteritiszt okozó kórokozót vizsgálták, de feltételezésük szerint a műanyagszennyeződéseken a szintén emésztőrendszeri megbetegedéseket kiváltó rota- és norovírusok is megtelepedhetnek.

A tengerekben a plasztikhulladék potyautasaiként a kólibaktériumok 2-4 hétig, a Vibrio bacillusok és a rotavírusok több hónapig is fertőzőképesek maradnak – állítja a tanulmány.

A Stirling Egyetem kutatói a népszerű skóciai strandok fövenyét is beszennyező mikroműanyag-minták közel felében mutatták ki valamelyik baktérium jelenlétét.