Ősi kardot talált a tóparton játszó kislány

Infostart
2018. október 5. 19:04
Az aszály is besegített a különleges lelet felbukkanásába, hiszen a rendkívül szárazság miatt a szokottnál jóval alacsonyabb a svédországi Vidöstern-tó vízszintje.

A nyolcéves Saga Vanecek a Svédország déli részén, Småland tartományban fekvő festői tó partján játszott, köveket és botokat dobált a vízbe, amikor egy érdekes formájú bot került a kezébe. Ahogy jobban megnézte, kirajzolódott a kezében a kard markolata, hegyes vége.

A kislány szólt az apjának, aki bejelentette a leletet a hatóságoknak. Kiderült, hogy a kard az 5. századból származhat, fa és bőr részei is vannak, ezért különleges eljárás kell a konzerválásához. A környéken találtak még egy hasonló korú melltűt is. A régészek szerint a tó valamilyen áldozati hely leletet, így még több értékes lelet előkerülhet. Arra kérték a családot, hogy ne szóljanak senkinek a kardról, nehogy kincsvadászok dúlják fel a környéket, ez az oka annak, hogy csak most, a kard megtalálása után több hónappal posztolta a család a Twitteren a nyári kalandot.