Nyitókép: Kollányi Péter

Különleges gyűjtemény került végveszélybe az MTA szerint

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. május 9. 17:16
Szakemberek úgy vélik, hogy ellehetetleníti a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának működését egy kormányzati döntés, amely alapján ismét több száz négyzetméter területről kell lemondaniuk.

A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén állásfoglalást fogadott el, melyben arra kérik az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának nem kelljen további területeket átadnia a Nemzeti Pedagógus Kar részére abban az épületben, ahol mindkét intézmény működik.

A növénytár kétmilliós nagyságrendű gyűjtött anyagot tartalmaz, évente több száz hazai kutató és 30-40 külföldi kutató érkezik ide kutatni. Az anyag gyűjtése több száz évre tekint vissza: a polihisztor Kitaibel Pál gyűjteményén kívül itt található két Kossuth-szekrény (alpesi gyűjtemény), de a leghíresebb magyar botanikusok gyűjteményei is itt kaptak helyet. "A növénytár egyedi magyar kulturális érték, amit meg kell őrizni és hozzáférhető módon kell tárolni, hogy lehessen kutatni" - hangsúlyozta az InfoRádióban Fésüs László Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, az MTA Biológiai Tanulmányok Osztályának elnöke.

Most a Tündérpalotának nevezett épületben van a gyűjtemény, de az Eszterházy Károly Egyetem, illetve Nemzeti Pedagógus Kar osztozik az épületen. A korábbi területcsökkentések után még 700 négyzetméter területet át kell adniuk az egyetemnek.

"Három nagy gyűjtőteremben vannak elhelyezve ezek a szakmai és kulturális értékek, de a gyűjtemény működését ellehetetlenítené, ha még további területeket kellene átadniuk" - mondta Fésüs László, hozzátéve, hogy az átadás első szakasza már megtörtént, hiszen a 700 négyzetméterből 300-at már átadtak. "Ezek irodák és folyosói területek, most azonban már magának a gyűjteménynek a területét kellene csökkenteni - nem mintha a kutatóhelyek megszüntetése ne lett volna jelentős" - hangsúlyozta az MTA Biológiai Tanulmányok Osztályának elnöke.

A növénytár területe folyamatosan csökken: eredetileg 4000 négyzetméteres volt, de a különböző átadandó területi igényekkel az évek során 2500 négyzetméter körüli méretre redukálták. A most esedékes átadásról még januárban született döntés, ám ezzel a szakemberek szerint gyakorlatilag ellehetetlenítik a növénytár működését.

Maradjon minden így az új múzeum kialakításáig

"Az MTA által az ügyben elfogadott állásfoglalás azt az aggodalmat és igényt fejezi ki, hogy ezt a nagy szakmai, kulturális, tudományos értéket meg kell őrizni minden lehetőséget megragadva. A közgyűlés azt kéri, hogy a mostani állapot maradjon fönt, amíg végleges döntés nem születik. A Magyar Természettudományi Múzeum - amely a volt Ludovika épület egy részében működik - esetében is hosszútávú megoldás szükséges" - fejtette ki Fésüs László.

Nagyon fontos és jelentős a kormányzat azon szándéka, hogy épüljön egy új Természettudományi Múzeum, ennek megvalósítása el is kezdődött. Amíg azonban el nem készül, addig a növénytárat a jelenlegi állapotában kell megőrizni a Magyar Tudományos Akadémia álláspontja szerint - ismertette az állásfoglalás tartalmát az MTA Biológiai Tanulmányok Osztályának elnöke.

Az InfoRádió megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is az ügyben - válaszukra várunk.

A növénytár ügyében Podani János, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár nyilatkozott korábban az InfoRádióban, a beszélgetést a kapcsolódó audiófájlok között találják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ellehetetlenül a növénytár működése? - MTA állásfoglalás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Területeket veszít a növénytár - Podani János, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást