A hétvégén megtörténik: becsapódik a Földbe a Mennyei Palota

Infostart
2018. március 28. 11:20
Egyre pontosabban meg tudják jósolni, mikor csapódik a Földbe az irányíthatatlanná vált kínai űrlaboratórium, a Mennyei Palota. Már biztos, hogy valamikor péntek és hétfő között fog földet érni.

Kína 2016-ban tért át a modernebb Tienkung-2 űrállomás használatára, a Tienkung-1-et magára hagyták, később, másfél éve pedig az űrállomással a rádiókapcsolat is megszakadt. A tíz méter hosszú, 8,5 tonnás űrlabor azóta irányíthatatlanul kering pályáján, fokozatosan közelítve a Földhöz. A felszínt a legutóbbi számítások szerint valamikor március 30. és április 2. között - a legújabb adatok szerint vasárnap, április 1-jén - éri el.

Előrejelzés a Tienkung-1 becsapódására

A Satview.org előrejelzése
Az USstratcom előrejelzése

Az Európai Űrügynökség megbízásából a német Fraunhofer Intézet figyeli a Tienkung–1 pályáját a TIRA (Tracking and Imaging Radar) radarrendszerrel. A közelmúltban kiadtak egy, a radarképeikből összeállított videót, amelyen a vezérelhetetlenül pörgő űrállomás látszik.

Hatalmas, veszélyes darabok

Az űrállomás fele valószínűleg elég a légkörben, de vannak olyan, nagyobb darabjai, amelyek átvészelik a visszaérkezést. A hajtóműblokkok, az üzemanyagtartályok túl szokták élni,

száz kilogrammos darabok is előfordulhatnak majd

- mondta az InfoRádióban Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora. Azt csak a becsapódás előtt pár órával fogják tudni megmondani, hova eshetnek ezek a darabok, de az már most látszik, hogy Magyarországra nem.

A legtöbb űreszköz mérgező komponenseket használ a hajtűműveihez, és ez veszélyes lehet, ezért nem szabad megérinteni a roncsokat - tette hozzá a szakember.

Így néz ki

Az űrszemétnek minősülő, használhatatlan űreszközök nagy mennyiségben érik el a Föld légkörét, a Satview oldalon például megnézhető, hogy melyiket mikorra várják.

És hogy hogyan is néz ki egy ilyen visszatérés? Jó példa erre az Európai Űrügynökség (ESA) alábbi, 2015-ös videója: a Jules Verne ATV teherűrhajója kisebbfajta tűzijátékkal égett el a légkörben.