Véletlenül nem semmisült meg a szenzációs régészeti érték

InfoRádió / MTI
2017. január 26. 21:30
Római kori lakóházak alapzatait fedezték fel régészek a délkelet-angliai Chichester egyik belvárosi parkja alatt - jelentették be a város illetékesei, akik szerint a több mint 1600 éves romok a Nagy-Britanniában valaha talált legjelentősebb római kori leletek közé tartozhatnak.

David Staveley geofizikus földradarral vizsgálta át a Londontól 90 kilométerre fekvő város Priory nevű parkját. Ezt követően a városi tanács régésze, James Kenny és a helyi régészeti társaság kisebb ásatási munkálatokat végzett a parkban, ami megerősítette a radarvizsgálat eredményeit.

A városháza szóvivőjének elmondása szerint a radarmérések alapján készült képeken valószínűleg két nagyméretű kőház látható, amelyek egy fontos személy tulajdonát képezhették. A harmadik épület pedig a szokatlan alakja miatt érdekes.

"Ezt a felfedezést az teszi igazán lenyűgözővé, hogy ezek a leletek több mint ezer évet túléltek egy jelenleg lakott városban" - mondta Kenny. Mint hozzátette: "az egyetlen oka, hogy megmaradtak, az, hogy egy olyan park alatt vannak, amelyet soha nem építettek be. Ilyen környezetben, ilyen jó állapotú római kori házakat találni, szinte egyedülálló felfedezésnek számít".

A szakember szerint ez a terület lehetett a hajdani római kori város egyik gazdagabb negyede. A két lakóház központi udvarait fallal körülvett szobák ölelik körbe. A harmadik épület egyik végét lekerekítették.

Kenny szerint a következő lépés az épületmaradványok kiásása lesz, amit úgy szeretnének kivitelezni, hogy a nagyközönség is belepillanthasson a régészeti munkálatokba.