Nyitókép: Alexander Hassenstein/Getty Images

Marokkó az elődöntőben!

Infostart
2022. december 10. 15:47
Marokkó 1-0-ra legyőzte Portugáliát a katari világbajnokság negyeddöntőjében, s első afrikai csapatként lett vb-elődöntős. Az Atlasz Oroszlánjai továbbra sem kaptak gólt a tornán az ellenfelektől. Cristiano Ronaldo sírva ment le az öltözőbe. De sírtak a marokkóiak is.

(A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt a cikk második felében visszaolvashatják.)

Marokkó ellenfele a szerdai elődöntőben Anglia és a címvédő Franciaország esti párharcának győztese lesz.

A marokkóiak első afrikai csapatként szerepelhetnek a legjobb négy között világbajnokságon

A másik ágon Argentína és a legutóbb ezüstérmes Horvátország került az elődöntőbe, ez a két csapat kedden játszik majd a fináléért.

A marokkóiak elképzelése szerint alakult az első félidő, mert bár a portugál csapat játszott mezőnyfölényben, kétszer annyit birtokolta a labdát, de komoly veszélyt egészen a hajráig nem tudott teremteni. A marokkóiak is vezettek akciókat, ha pedig arra volt szükség, fegyelmezetten visszazárkóztak, hatékonyan védték a kapujuk előtti területet. A szünet előtt nem sokkal - kapushibát kihasználva - vezetéshez is jutottak, pár perccel később pedig egy gyors kontra végén akár meg is duplázhatták volna előnyüket. Közben a portugálok Bruno Fernandes révén kapufáig jutottak. A portugálok támadásaiban nem igazán volt átütőerő, a marokkóiak kontrollálták a játékot az első bő 45 percben.

A második félidőre változatlan összeállításban jött ki a két csapat, de öt perc elteltével máris két csere következett a portugál oldalon. Pályára lépett Joao Cancelo és Cristiano Ronaldo, utóbbi 196. válogatottbeli mérkőzésével beállította a kuvaiti Bader al-Mutava világrekordját. Némileg felpörgött a portugál válogatott, a svájciak elleni negyeddöntőben mesterhármast elérő Goncalo Ramos hagyott ki nagy helyzetet, majd továbbra is támadásban maradt az európai együttes, amely azonban csak elvétve tudta zavarba hozni ellenfelét.

A ráadásban Abuhlal egyedül vezette a portugál kapusra a labdát, de gyatra megoldást választott, majd a nyolcperces hosszabbítás utolsó pillanataiban Pepe előtt adódott egyenlítési lehetőség, a 39 éves hátvéd azonban közelről a kapu mellé fejelt.

A marokkóiak ezúttal is azzal a hatékony futballal rukkoltak elő, amellyel eddig is eredményesek tudtak lenni, és ellenféltől továbbra sem kaptak gólt ezen a vb-n: az egyetlen ellenük elért találat Nájef Aguerd öngólja volt a Kanada ellen 2-1-re megnyert csoportmeccsen.

Az élő közvetítés

A két összeállítás. Portugália: Diogo Costa – Dalot, Pepe, Rúben Dias, R. Guerreiro – Otávio, Neves – Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Joao Félix – Goncalo Ramos. Marokkó: Bunu – Hakimi, el-Jamik, Szaissz, Attijat Allah – Amrabat – Unahi, Amallah – Zijes, en-Nesziri, Bufal.

Óriási a marokkói fölény – a nézőtéren.

A marokkói szurkolók a világbajnoknak járó trerófeával bíztatták kedvenceiket. (Fotó: Laurence Griffiths/Getty Images)

Az első helyzet az ezúttal fehér mezben játszó portugáloké volt, Joao Félix fejesét Bunu vetődve védte.

A kezdeti lendület hamar alábbhagyott. A marokkóiak nagyon szorosan védekeztek, alig hagytak esélyt a portugáloknak.

A 30. percben Joao Felix lövése után Bunu, helyesen, a bal sarok felé indult, de a labda, miután megpattant el-Jamik hátán, a jobbra tartott. A marokkóiak szerencséjére elkerülte a kaput.

A 35. percben Szelim Amallah viszonylag tiszta helyzetből, a balösszekötő helyéről lőhetett, de nem találta el a kaput. Bufal lövése is jelezte, feljöttek a marokkóiak.

Ma – eddig – Joao Felix a legveszélyesebb portugál, 16 méterről fölé lőtt.

A 42. percében óriási kapushibából vezetést szerzett a marokkói válogatott. Attijat Allah a balhátvéd helyéről küldött beívelése után Diogo Costa borzalmasan rossz ütemben futott ki a magas labdára, Rúben Diast pedig egyszerűen túlugrotta en-Neszri, aki fejesével megszerezte a vezetést, 1-0 a marokkóiaknak.

Még ebben a félidőben nagy szerencséje volt az észak-afrikaiaknak: Bruno Fernandes a jobbösszekötő helyéről küldött labdája átment Bunu felett, de a lécről kipattant.

Még mindig az első félidőben el-Jamjat viszonylag tiszta helyzetből lőhetett, a balösszekötő helyéről, de nem találta el a kaput.

A marokkóiak fantasztikusan játszanak, ki hitte volna, hogy technikailag felülmúlják majd a portugálokat? A portugálok a lefújás után egy tizenegyest kértek, felettébb hevesen, számon a játékvezetőn.

A második félidőben öt perc után jött az első marokkói helyzet, Zijes a jobb oldalról küldött szabadrúgása után Diogo Costa nehezen tisztázott. Talán el-Jamik is beleért a labdába.

51. perc: Joao Cancelo beállt Guerreiro helyére. Sőt: Ruben Neves helyett beállt Cristiano Ronaldo.

Kényszerűségből cseréltek a marokkóiak is, Szaissz, a csapatkapitány, aki még az előző mérkőzésen szedett össze egy sérülést, nem tudta folytatni a játékot. Dari váltotta. Rögtön bajba is került: Goncalo Ramos mellőle, de viszonylag tisztán fejelt, a marokkóiak szerencséjére a kapu mellé.

Óriási portugál lehetőség maradt ki a 63. percben: Bruno Fernandes középről, 17 méterről húsz centivel a kapu fölé lőtt.

Amallah és en-Nesziri lement, Seddira és Banun játszanak tovább a marokkóiaknál.

Bruno Fernandes labdája túl magas volt Cristiano Ronaldónak.

Fernando Santos lassan minden csatárát kipróbálja, Goncalo Ramos helyett Rafael Leao a pályán. Otáviót Vitinha váltotta. A Milan „oroszlánja” rögtön sztabadrúgást harcolt ki, Bruno Fernandes jól vette észre, hogy Bernando Silva üresen áll a tizenegyespont táján, de kicsit hosszan adta neki a labdát.

Újabb kulcsember sérült meg a marokkóiaknál, Zijes, s lement Bufal is, Zsabran és Abuklal folytatja.

Bunu parédája, Joao Félix lövését a felsőből vette ki.

Még három perc a rendes játékidőből, a marokkóiak amerre állnak, arra rúgják. Ez a dolguk, hősies, amit csinálnak.

A hosszabbítás első percében (nyolcat tettek rá), Cristiano Ronaldo a rövid sarokra vágta a labdát, Bunu vetődve védett.

A csereként beállt Seddira két percen belül két sárga lapot kapott, emberhátrányban a marokkóiak. Jogos döntés.

Most már tényleg csak három perc. Pepe, nehéz helyzetből, de közelről mellé fejelt.

Vége! Marokkó az elődöntőben, s a francia–angol -mérkőzés győztesével a világbajnoki döntőért játszhat.