Nyitókép: Marc Atkins/Getty Images

Visszatérés 64 év után: Wales ott folytatta, ahol 1958-ban abbahagyta

Infostart / MTI
2022. november 21. 22:02
Wales a legutóbbi vb-jén mindhárom csoportmeccsen – közte a magyarok ellen is – döntetlent játszott. Katarban az Egyesült Államok ellen is.

Az első félidőben hatalmas fölényben játszott az Egyesült Államok, vezetést is szerzett, de a szünet után feljavuló Wales egyenlíteni tudott. 1–1 lett a B csoport második mérkőzésének végeredménye a katari labdarúgó-világbajnokságon.

Wales története második világbajnokságán, 64 esztendő elteltével játszott újra meccset: 1958-ban a magyar válogatottal kétszer is megmérkőzött nemzeti csapatuk, egy döntetlen mellett egyetlen eddigi sikerüket bezsebelve, utóbbin szerezték legutóbbi góljukat is. Ezúttal Gareth Bale vezetésével léptek pályára a következő vb társházigazdájának csapata ellen, és bár az amerikaiak az első percekben veszélyesebben játszottak, ezt követően mezőnyfölényük sokáig nem eredményezett újabb helyzeteket. Az első igazi lehetőséggel viszont élni tudtak:

George Weah korábbi aranylabdás futballista, jelenlegi libériai köztársasági elnök fia, Timothy Weah volt eredményes.

A szünetről - részben csere hatására - támadóbb szellemben jött vissza a walesi együttes, nyíltabb és magasabb iramú lett a játék, a szigetországiak több nagy helyzetet is kidolgoztak. Noha az Egyesült Államok válogatottja előtt is adódtak gólszerzési esélyek, a hajrában az egyre fáradtabb walesiek a válogatott gólrekorderének, Gareth Bale-nek a büntetőjével egyenlítettek - a játék képe alapján megérdemelten. A kaotikus és hosszúra nyúlt ráadásban nem esett újabb találat, így Wales hosszú kihagyás után ismét döntetlent játszott vb-n, akárcsak az 1958-as torna három csoportmérkőzésén.

36. perc: Először hagyott rést védekezésén a walesi válogatott, Christian Pulisic kiváló passzával Timothy Weah lépett ki a védők vonalából, és jobb külsővel a kimozduló Wayne Hennessey mellett a bal alsó sarokba lőtt (1-0).

80-82. perc: Gareth Bale fedezte rutinosan a labdát a 16-oson belül, Walker Zimmermann hátulról becsúszva felborította. A büntetőt a sértett nagy erővel, félmagasan a bal kapufa mellé lőtte, Matt Turner hozzáért a labdához, de védeni nem tudott (1-1).

A B csoport eredményei

Anglia-Irán 6-2 (3-0)

Egyesült Államok-Wales 1-1 (1-0)

A B csoport állása

1. Anglia 1 1 - - 6-2 3 pont

2. Egyesült Államok 1 - 1 - 1-1 1

Wales 1 - 1 - 1-1 1

4. Irán 1 - - 1 2-6 0

A B csoport további programja

november 25., péntek: Wales-Irán, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 11.00

november 25., péntek: Anglia-Egyesült Államok, al-Hor 20.00

november 29., kedd: Wales-Anglia, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 20.00

november 29., kedd: Irán-Egyesült Államok, Doha (al-Tumama Stadion) 20.00

A katari labdarúgó-világbajnokság góllövőlistája

2 gólos

Saka (Anglia), Taremi (Irán), Valencia (Ecuador)

1 gólos

Bale (Wales), Bellingham (Anglia), Gakpo (Hollandia), Grealish (Anglia), Klaassen (Hollandia), Rashford (Anglia), Sterling (Anglia), Weah (Egyesült Államok)