Nyitókép: MTI/EPA/Christopher Neundorf

Hátrányból fordítva nyertek, s jutottak az Eb-döntőbe a spanyolok

Infostart
2024. július 9. 21:02
Ugyan a francia válogatott Randal Kolo Muani fejesével előnyt szerzett a müncheni Eb-elődöntőben, de a spanyolok Lamine Yamal és Dani Olmo egy-egy góljával fordítottak, s 2-1-re nyertek. Csapatuk 2012 óta először játszhat Eb-finálét.

Mind a két szövetségi kapitány, Luis de la Fuente és Didier Deschamps is az előzetesen tervezett, a különböző orgánumokban megerősített tizeneggyel kezd, nincs meglepetés. A La Rojában az eltiltott Dani Carvajalt és Robin Le Normand-t Jesus Navas és Nacho, a sérült Pedrit Dani Olmo helyettesíti.

A franciáknál ismét kimaradt Antoine Griezmann, a PSG tavaszi csatársora kezd elől: Dembélé, Kolo Muani és Mbappé.

A csapatok. Spanyolország: Unai Simón – Jesús Navas, Nacho, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz– Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Morata.

Franciaország: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Théo Hernandez – Kanté, Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Kolo Muani, Mbappé.

A nagy újdonság: a franciák csapatkapitánya arcmaszk nélkül válllalta a játékot.

Az ötödik percben kerültek először ziccerbe a spanyolok, Lamine Yamal átemelése után Fabián Ruíz öt méterről, tisztának mondható helyzetből a kapu fölé fejelt. A másik oldalon Jesus Navas szerelte Mbappét, ha a csatár a lábára kapja a labdát, nagyobb helyzet lehetett volna.

Megvan a franciák első akciógólja a tornán: Kylian Mbappé balról, puhán beemelte a labdát, s a jól helyezkedő Randal Kolo Muani, Laporte és Cucurella között felugorva, a hálóba fejelt, 0-1.

Jesus Navas a kaputól 27 méterre csak egy sárga lapért tudta megállítani Rabiot-t. Jól tette, nagy helyzet lehetett volna belőle. A szabadrúgásból nem lett semmi.

Kylian Mbappé lövését Jesus Navas blokkolta, lendületesebbek a franciák, mint eddig a tornán bármikor.

Kiegyenlítettek a spanyolok, Lamine Yamal 25 méteres, bravúros lövésével, 1-1. Immár ő az Eb-döntők legfiatalabb gólszerzője. 105 kilométeres óránkénti sebességgel ment a csavart labdája.

A 25. percben Dani Olmo 14 méteres erős lövése talán befért volna a jobb alsó sarokba, de Koundé is hozzáért, így öngóllal vezetnek a spanyolok, 2-1. (Az UEFA közben Dani Olmónak adta a gólt.)

Fabián Ruiz lövése megpattant Upamecanón, szerencséje volt Maignannak, hogy elkerülte a kapuja jobb sarkát a labda.

Vége az első félidőnek, vezetnek a spanyolok.

Mike Maignan hátvédeket megszégyenítő, látványos szerelése nyitotta a félidőt.

Kylian Mbappé éles szögből leadott lövését Unai Simon védte.

A megsérült Jesus Navast Vivian váltotta.

Camavinga, Barcola és Griezmann beállt a franciákhoz, Rabiot, Kolo Muani és Kanté helyére.

Théo Hernandez elé került a labda, de 15 méterről a kapu fölé lőtt.

Cseréltek a spanyolok is, Dani Olmo és Morata lement, Mikel Merino és Oyarzabal állt be. A franciák beküldték az utolsó csatártartalékot, Olivier Giroud-t is, Dembelé ment le.

Lamine Yamal majdnem eldöntötte a mérkőzést, de egyméterrel a kapu fölé lőtt.

Egyenlíthettek volna a franciák, de Kylian Mbappé a szólója végén, 14 méterről, a kapu fölé lőtt.

Vége, a mérkőzés egészében jobb teljesítményt nyújtó, az első, jobb félidőben előnyt szerző, utána az előnyt magabiztosan tartó spanyol csapat bejutott a döntőbe.

Ellenfele vagy az angol vagy a holland válogatott lesz.