Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

Infostart / MTI
2024. július 9. 23:13
A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Pedri a negyeddöntőben elszenvedett sérülése, Dani Carvajal és Robin Le Normand pedig piros, illetve sárga lapos eltiltás miatt nem állhatott Luis de la Fuente spanyol szövetségi kapitány rendelkezésre. Carvajalt a világ- és Európa-bajnok Jesús Navas helyettesítette, Le Normand posztján Nacho kezdett, Pedri feladatait pedig az elmúlt két meccsen egyaránt betaláló Dani Olmo vette át. A másik oldalon Didier Deschamps a legerősebb francia kezdőt tudta pályára küldeni, ráadásul visszatérhetett a Portugália elleni negyeddöntőt sárga lapos eltiltás miatt kihagyni kénytelen Adrien Rabiot.

Valamivel jobban kezdtek a spanyolok, akik az ötödik percben nagy helyzetet alakítottak ki, de Fabián Ruíz közelről a kapu fölé fejelt. A franciák először a kilencedik percben találták el a rivális kapuját, abból viszont gól is született, Kolo Muani fejesével így előnybe került a világbajnoki ezüstérmes együttes. Nem sokkal később Mbappé alakított ki magának lövőhelyzetet, de kísérletét blokkolták a spanyol védők, majd Yamal szépségdíjas góllal lett minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzője. Az egyenlítő találat lendületet adott Spanyolországnak, négy perc múlva pedig Olmo nagyszerű egyéni megmozdulása és Koundé szerencsétlenül alakult mentési kísérlete után már vezetett is az ibériai válogatott. A szünetig hátralévő időben a franciák erőltették inkább a támadásokat, a spanyolok ellenakciókkal próbálkoztak, de az állás nem változott.

A fordulás után Franciaország maradt a kezdeményezőbb, Spanyolország elsősorban a labda megtartására törekedett és nagy hangsúlyt fektetett a védekezésre. Ahogy haladt előre az idő, úgy vált egyre egyértelműbbé, hogy a spanyoloknak tökéletesen megfelelő a 2-1-es eredmény, így mindent meg is tettek ennek megtartásáért. A franciák próbálkoztak becsülettel, de labdabirtoklási fölényt nem tudtak kialakítani, így pedig ritkán jutottak el helyzetig vagy kapura lövésig. A hajrában a spanyolok eredményesen húzták az időt, vagy szabálytalankodtak, amikor kellett, Franciaország pedig nem találta az ellenszert a rivális játékára, így lemaradt a döntőről.

A spanyolok 1964, 1984, 2008 és 2012 után játszhatnak ismét a trófeáért.

A spanyol válogatott ellenfele a szerdai Anglia-Hollandia elődöntő továbbjutója lesz a vasárnapi, berlini fináléban.