Nyitókép: Alex Gottschalk/DeFodi Images/Getty Images

Egy átminősített gól és egy szép találat - döntetlen a magyar csoportban

Infostart / MTI
2024. június 19. 23:00
A magyar érdekeltségű csoportban 1-1-es döntetlent hozott a skót-svájci mérkőzés a németországi labdarúgó Európa-bajnokság második fordulójában, szerdán.

A skótok a házigazda németek elleni 5-1-es vereséggel kezdték a tornát, míg a svájciak a magyarokat múlták felül 3-1-re a nyitófordulóban.

A pont nélküli skótok kezdték jobban a meccset, és a 13. percben egy öngóllal szereztek vezetést. Érdekesség, hogy az első körben is öngólt vétettek ellenük. (Frissítés: cikkünk megjelenésekor az M4 Sport tévéközvetítése szerint mégsem öngól, hanem Scott McTominay neve mellé könyvelik a találatot.) A folytatásban erőre kapott a rivális, majd egy sikeres letámadás végén Shaqiri egyenlített látványos találattal, ezzel ő lett hazája első játékosa, aki három kontinenstornán is betalált (2016, 2021, 2024). A szünetig lendületben maradtak a svájciak, de előbb Dan Ndoye gólját les miatt érvénytelenítették, majd Angus Gunn-nek kellett nagyot mentenie.

A fordulás után is Svájc kezdeményezett, két nagy helyzete is volt, ám a 67. percben a skótok újból vezethettek volna, Grant Hanley fejese viszont csattant a kapufán. A hajrához közeledve mindkét csapatnak adódtak lehetőségei, Svájc újabb lesgólt szerzett Breel Embolo révén, majd a 89. percben a csereként beállt Zeki Amdouni fejelt a kapu mellé. Az utolsó percekben még a skótok veszélyeztettek, ám kimaradt a ziccer, és így maradt a döntetlen.

A csoportkör vasárnapi zárófordulójában a skótok a győzelmi kényszerben lévő magyarokkal találkoznak Stuttgartban, a svájciak pedig a már biztos nyolcaddöntős németekkel csapnak össze Frankfurtban.