Nyitókép: Shaun Botterill/Getty Images

Kétgólos vereség a németektől, de van még matematikai esély a továbbjutásra

Infostart
2024. június 19. 18:00
A magyar válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a házigazda németektől Európa-bajnoki mérkőzésen. A házigazda továbbjutott, a magyar csapat még nem esett ki.

A két összeállítás. Németország: Neuer − Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt − Andrich, Kroos − Musiala, Gündogan, Wirtz − Havertz. Magyarország: Gulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy Ádám, Schäfer, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga Barnabás.

A mérkőzést a holland Danny Makkelie vezeti.

A mi csapatunkban öt játékos jelenleg is Bundesliga-klub tagja, egy hatodik, Szoboszlai Dominik az RB Leipzigtől igazolt a Liverpoolhoz. Ketten, Willi Orbán és Dárdai Márton Németországban születtek, mindketten voltak német U21-es válogatottak.

Pályán a csapatok, először a magyar Himnuszt játsszák. Újítás az Eb-n, hogy a nagy kivetítőre kiírják az ország anyanyelvén a szöveget. Érdekes, vajon hány magyar lehet, aki énekelni szeretne, de nem tudja a szöveget?

Sallai Roland előtt alakult ki az első helyzet, Neuer bravúrral védett.

Kai Havertz lövése nem jelentett gondot Gulácsi Péternek.

Bolla 12 méteres lövését Andrich blokkolta. Bátran kezdett a magyar csapat.

A 12. percben Gulácsi Péter óriásit védett, miután Havertz megverte egy kapuközeli párharcban Willi Orbánt. Az Arsenal csatára hét méterről lőtt, Gulácsi bele tudott kapni a labdába. A szöglet után Andrich veszélyesen lőtt, Bolla fejjel tisztázni tudott.

A 18. percben Gündogan passzát Musiala jó helyzetben nem érte elé.

Ismét elkerülhető gólt kapott a válogatott. A 22. percben Gündogan meglökte testtel Willi Orbánt az öt és feles előterében, a védő elesett, Gündogan visszaszerezte a labdát, Gulácsiról, majd Bolláról Musiala elé pattant, aki tíz méterről lőtt, a labda a gólvonalon álló Fiola combjáról pattant a kapuba, 1-0.

Musiala góljay. (Fotó: Shaun Botterill/Getty Images)

Majdnem azonnal jött az egyenlítés, Szoboszlai Dominik 20 méteres szabadrúgását, Neuer nagy bravúrral védte a jobb felső saroknál.

Kerkez labdáját Szoboszlai kapásből kapura lőtte, Tah kiválóan blokkolt – sajnos.

Német mezőnyfölény, német labdajáratás után Musiala 15 méterről lőtt. A fél stadion talpra ugrott, de csak az oldalhálóban kötött ki a labda.

A 47. percben, még az első félidőben, Szoboszlai szabadrúgását Willi Orbán, már lesről, megcsúsztatta, Neuer bravúrral védett, majd a kipattanót Sallai Roland a hálóba fejelte. Az asszisztens azonnal jelezte a lest.

A németek vezetnek, fölényben játszanak, de ez sokkal jobb első félidőnk volt, mint a szombati. Szoboszlai "pontrúgásaiból" veszélyes elsősorban a magyar csapat.

Csere nélkül megy tovább a második félidő.

Gulácsi Péter kétszer is jól avatkozott közbe, előbb Gündogan belőtt labdáját, majd Kroos 18 méteres lövését védte. Utóbbinál ráadásul meg is pattant Nagy Ádámon a labda.

Wirtz és Havertz helyére Füllkrug és Sané állt.

Sallai remek beadása után Varga hat méterről, óriási helyzetből, a kapu fölé fejelte a labdát.

Magyar szöglet előtt csere: Nagy Ádám helyén Kleinheisler László. A szögletből nem lett semmi.

A 67. percben szinte a semmiből lőttek gólt a németek, Mittelstädt a balhátvéd helyéről középre lőtte a labdát, s a védők között üresen hagyott Gündogan kapásból a bal alsó sarokba lőtt, 2-0.

Ilkay Gündogan öröme. (Fotó: Catherine Ivill - AMA/Getty Images)

Andrich és Musiala lement, Can és Führich álltak be.

Gulácsi újabb két jó védése, Sané lövése volt a nehezebb, szögletre ütötte a labdát.

Marco Rossi kettőt cserélt, Kerkez Milos és Bolla Bendegúz lement, Nagy Zsolt és Ádám Martin álltak be.

Szoboszlai szöglete után Emre Can fejjel mentett Ádám Martin elől a kapu torkában.

Török anyanyelvűt váltott török anyanyelvű a németeknél, Gündogan-Undav-csere.

Csoboth Kevin és Gazdag Dániel is bemutatkozhat az Eb-n, Varga és Sallai mentek le.

Sané megugrott, Orbán sarkáról szögletre pattant a labda.

Szoboszlai szabadrúgása után Neuer alig tudta elütni a labdát, Orbán kapura kanalazta, de a gólvonalon álló Kimmichről kijött a labda.

A 90. percben Can kezezett a tizenhatoson belül, de ez nem számított. Vajon miért?

Vége a mérkőzésnek. A magyar válogatott ismét kétgólos vereséget szenvedett. Kevéssé vigasztaló, de a szombatinál jobb játékkal. Gulácsi Péter volt a csapat legjobbja.