Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely: a leggazdagabbak idecsábításáról is szól a 105 milliárdos Hungaroring-beruházás

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. július 22. 15:37
A Forma–1-es Magyar Nagydíj több szempontból is kiemelten fontos – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a vasárnapi mogyoródi futam kapcsán a Hungaroringen. Beszélt a létesítmény felújításáról is.

A magyar fél és a Forma–1 mögött álló nemzetközi sportági szövetség között a tárgyalások nagy részét tavaly már lefolytatták, emiatt is biztosított a Magyar Nagydíj jövője 2032-ig. Mint Gulyás Gergely az InfoRádióban elmondta, a tárgyalások azt rögzítették, milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy az F1 hosszú távon is Mogyoródon maradhasson.

"A mogyoródi pálya nem a legmodernebb, de ez csak eddig volt igaz, most elindult egy olyan, mintegy 105 milliárd forint értékű fejlesztés, ami lehetővé teszi a verseny megrendezését. Az átalakítás 2026-ra készül el, akkorra fog kinézni a pálya, ahogy a Forma–1-gyel kötött megállapodás alapján ki kell hogy nézzen" – rögzítette Gulyás Gergely.

Ez az esemény szerinte az ország számára fontos PR- és presztízsszempontból is, de azért is, mert az a több mint 300 ezer embernek, aki ezt a versenyt évről évre a helyszínen élvezi – többségében külföldiek –, ez egy nagy élmény, ráadásul napokat, heteket töltenek Magyarországon, ez gazdaságilag is jelentős.

Elárulta, a beruházás első ütemét befejezve kellett megrendezni az idei Magyar Nagydíjat. A munkával kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy remélték. A pályát 30 nappal a verseny kezdete előtt kellett átadniuk. Most tehát megint jön egy év munka, majd ismét egy hónappal a 2025-ös verseny előtt kell leállniuk. A végső befejezésre a határidő 2026. április 20., de Gulyás Gergely szerint valamivel hamarabb is befejezhetik az átalakítást.

Felmerül a kérdés, hogy a fejlesztések, a megújuló pálya elkészültével emelkednek-e a jegyárak. Mint mondta, nem az a cél, hogy minden jegy ára emelkedjen, hanem a legmagasabb árkategóriájú szolgáltatáshoz férhetnek majd hozzá még többen, öt-hatszor annyian, mint eddig. Ezek a jegyek és szolgáltatások jellemzően külföldi üzletemberek számára elérhetők, de komoly bevételt hoznak.

"Lesz egy olyan komoly fejlesztés, ami mindenki számára előnyös, mindenki méltóbb körülmények között tud eljutni a Forma–1-re, és jobb körülmények között élvezheti a versenyt. Az elsődleges cél nem az, hogy mindenkinek emeljük a jegyárakat, ma is elég magasak, hanem hogy azok, akik nagyon gazdagok és nagyon sokat tudnak fizetni, minél többen jöhessenek, és az jelentsen minél nagyobb bevételt" – nyomatékosította Gulyás Gergely.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
F1 - Gulyás Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást