Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Szakíró: aki az időmérőt nyeri, nagy lépést tehet a mogyoródi győzelem felé

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. július 19. 12:42
Ezen a hétvégén rendezik a 39. Formula-1 Magyar Nagydíjat a Hungaroringen. Verstappen? Norris? Hamilton? Vagy valaki más? A futam esélyeseiről az InfoRádió Vámosi Pétert, a Motorsportonline.hu főszerkesztőjét kérdezte.

A top öt pilóta közül bárki, de a Red Bull, a McLaren, a Ferrari és a Mercedes valamennyi pilótája beleszólhat a dobogós helyezésekért zajló küzdelembe a péntektől vasárnapig zajló F1-es 39. Magyar Nagydíjon.

És még ez is csak egy valószínűség, hiszen ott van még Fernando Alonso (Aston Martin), aki első futamgyőzelmét éppen Mogyoródon aratta.

"Én a mclarenes Oscar Piastrit tartom a titkos esélyesnek, ugyanakkor Lando Norris tényleg kicsit már hazai környezetben van, ennek nyilvánvalóan az is az oka, hogy pár napja ellátogatott a Herendi gyárba; ismert, tavaly történt egy kis baleset az első helyezett Max Verstappen díjával, köszönhetően neki, és kicsit bűnbocsánat jelleggel ellátogatott oda, ahol készült ez a kupa is, megnézte a gyártási folyamatokat. Ő és Esteban Ocon is úgy döntött, hogy egy olyan mintázatú sisakot hord ezen a hétvégén, amilyen a serleg. Ocon azért, mert pár éve megnyerte ezt a nagydíjat, ez eddig az egyetlen győzelme ebben a sorozatban" – fejtette ki Vámosi Péter.

Lando Norris a sisakos húzásával állíthatja maga mellé a magyar rajongókat a szakíró vélekedése szerint. A sisakot egyébként elárverezik a futam után.

Az elmúlt futamokon Norris sok pontot bukott, így ismét óriásivá vált Max Verstappen előnye a sorozatban; 84 pont, ez gyakorlatilag négy futamgyőzelemnyi. Erről Vámosi Péter úgy vélekedik,

"fejben még nem teljesen világbajnoki alakulat a McLaren".

"Ott tartunk, hogy nagyon jók a versenyzőik, nagyon jó az autóik is, akár a sok lassú kanyarral teletűzdelt Hungaroringen is, ami hibákat elkövetnek még, az mind stratégiai. Ha ezeken túl tudnak lendülni, ki tudnak találni valamit, amivel a Red Bull fölé tudnak nőni, jól szerepelhetnek" – mondta.

A Hungaroringen egyébként is fontos a jó időmérős szereplés szombaton, beceneve is az, hogy a "zöld Monaco".

"Nagyon szűk, figyelni kell a pálya szélességére, keményen büntetni fogják, ha valaki kiszélesíti a pályát, nem lehet csak úgy levágni kanyarokat, sóderágy van bizonyos csíkban, például a 13-as kanyar környékén" – hívta fel a figyelmet.

A szombati időmérő edzést tehát a végső vasárnapi siker szempontjából is kulcsfontosságúnak tartja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Forma-1 - Vámosi Péter a Magyar Nagydíj esélyeseiről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást